Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit párky v županu | recept

Jak připravit párky v županu | recept

Jak připravit párky v županu | recept. Párky v županu se hodí jako rychlá večeře nebo svačina, pohoštění i jako příloha třeba k dušenému špenátu. Suroviny na přípravu jsou levné a příprava samotná je snadná. Do vaření se mohou zapojit i starší děti. Jak připravit párky v županu vám poradí můj následující recept.

Co je potřeba

800g vařených brambor
400g polohrubé mouky
1 celé vejce
1 kávová lžička soli
8 nožiček párků
sádlo na smažení

1

Vařené brambory (můžeme využít i zbylé brambory z předešlého dne) oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno. Promícháme se solí a polohrubou moukou. Do směsi rozklepneme vejce a důkladně ji prohněteme. Vznikne nám nelepivé těsto. Pokud je bramborové těsto příliš tuhé, přidáme lžíci studené vody, lepí-li se příliš, podsypeme trochou mouky.

Vařené brambory (můžeme využít i zbylé brambory z předešlého dne) oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno. Promícháme se solí a polohrubou moukou. Do směsi rozklepneme vejce a důkladně ji prohněteme. Vznikne nám nelepivé těsto. Pokud je bramborové těsto příliš tuhé, přidáme lžíci studené vody, lepí-li se příliš, podsypeme trochou mouky.
2

Těsto si na podložce rozdělíme na 8 dílů. Každý díl vyválíme do obdélníku, položíme na něj párek a zabalíme. Pracujeme s těstem jako s modelínou - vyválíme váleček. Pracujeme svižně, protože bramborové těsto řídne. Nemá to sice žádný vliv na kvalitu nebo chuť, ale práce s ním je pak obtížnější. Pokud se nám to stane a těsto zřídne, doporučuji si před prací namáčet ruce ve vodě. Jestliže bychom přidali mouku, výsledné těsto by bylo příliš tuhé a ne moc chutné.

Těsto si na podložce rozdělíme na 8 dílů. Každý díl vyválíme do obdélníku, položíme na něj párek a zabalíme. Pracujeme s těstem jako s modelínou - vyválíme váleček. Pracujeme svižně, protože bramborové těsto řídne. Nemá to sice žádný vliv na kvalitu nebo chuť, ale práce s ním je pak obtížnější. Pokud se nám to stane a těsto zřídne, doporučuji si před prací namáčet ruce ve vodě. Jestliže bychom přidali mouku, výsledné těsto by bylo příliš tuhé a ne moc chutné.
3

Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej na smažení. Správnou teplotu tuku na smažení zjistíme, vhodíme -li kousek těsta. Začnou -li se okolo něj tvořit bublinky, je teplota akorát. Doporučuji sádlo, nebojte se ho, těsto ho nenasákne a výsledek bude chutnější. Když má tuk správnou teplotu, vložíme do něj šišky a smažíme dočervena ze všech stran. Přeji vám dobrou chuť!

Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej na smažení. Správnou teplotu tuku na smažení zjistíme, vhodíme -li kousek těsta. Začnou -li se okolo něj tvořit bublinky, je teplota akorát. Doporučuji sádlo, nebojte se ho, těsto ho nenasákne a výsledek bude chutnější. Když má tuk správnou teplotu, vložíme do něj šišky a smažíme dočervena ze všech stran. Přeji vám dobrou chuť!

Tipy

Těsto před zabalením můžeme posypat strouhaným křenem, je to překvapivě dobré.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit uhlířinu (havířinu) | recept
Jak uvařit uhlířinu (havířinu) | recept
Havířina | recept. Havířina nebo také uhlířina je staročeský pokrm, který si prý připravovali uhlíři pálící v brdských lesích dřevěné uhlí. Je to pokr…
Jak na staročeské zelníky | recept
Jak na staročeské zelníky | recept
Staročeské zelníky | recept. Recept pochází z kuchyně našich prababiček. Je ze surovin, které měla dříve každá domácnost doma – z brambor, zelí, vejce…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.