Jak připravit ovesnou kaši s ořechy bez vaření | zdravá snídaně nejen pro děti
Nevařená ovesná kaše s ořechy | recept. Ovesné vločky patří k symbolům zdravé stravy. Nejčastěji se uplatňují právě ve formě kaše. Nemusí však jít pouze o beztvarou nevzhlednou šedou hmotu nevábné chuti. Díky několika dalším ingrediencím dokážete snadno připravit chutnou snídani. Pokud ovesné vločky doplníte ořechy, semínky či sušeným ovocem, získáte zajímavý a velice výživný pokrm. Následující pokrm si navíc připravíte prakticky bez vaření. Ovesná kaše je výborným startem nejen pro dospělé, ale také pro děti.
Co je potřeba
- 1 hrnek ovesných vloček
- přibližně 1 a ½ hrnku polotučného mléka
- 1 lžíci chia semínek
- hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce medu
- skořici (dle chuti)
- 1 lžíci másla
- slunečnicová či dýňová semínka dle chuti
- případně sušené ovoce dle chuti – např. rozinky, brusinky, křížaly, meruňky,…
Večer nasypejte všechny ovesné vločky a chia semínka do keramické misky, v níž lze ohřívat v mikrovlnné troubě. Zalijte většinou mléka tak, aby byly vločky a semínka úplně ponořené. Poté misku jednoduše vložte do ledničky.
Mezitím nasekejte většinu vlašských ořechů, slunečnicových semínek a případně nakrájejte sušené ovoce (pokud je sířeno, propláchněte ho nejprve pod vodou). Vše smíchejte a zalijte medem, nechte též do rána odstát.
Do rána budou vločky nabobtnalé, měly by vsát veškerou tekutinu. Když se tak stane, přilijte ráno ještě trochu mléka a promíchejte. Mísu vložte do mikrovlnné trouby a ohřejte, délka ohřevu samozřejmě záleží na výkonu trouby. Vločky by na skus měly být měkké a dostatečně ohřáté. Jakmile jsou vločky horké, přidejte kousek másla na zjemnění a důkladně promíchejte, aby se vše rozpustilo. Pokud vám vadí celé kusy vloček, můžete kaši rozmixovat.
Nakonec do kaše přidejte medovou směs, trochu skořice a promíchejte. Následně kaši rozdělte do misek, ozdobte zbylým ovocem, semínky, ořechy a podávejte. Pokud kaši připravujete pro děti, vytvořte ze zbylého ovoce a semínek třeba sluníčko, uvidíte, že se děti do kaše pustí s větší chutí.
Diskuze k článku