Jak připravit náhražku medu ze smrkových výhonků | recept
Náhražka medu ze smrkových výhonků | recept. V průběhu května je čas na sběr mladých výhonků smrku. Doporučený čas sběru se udává do poloviny května, ale každý rok je jinak teplý a v různých nadmořských výškách raší stromy v jinou dobu, proto se řiďme délkou výhonů. Měly by být nejvýše 5 cm dlouhé. Ze smrkových nebo jedlových výhonků se vaří hustý sirup, náhražka včelího medu (med je označení pouze pro včelí „produkt“). Tento falešný med je výborný do čaje při onemocnění z nachlazení, průdušek, při kašli a posiluje imunitu. Má pryskyřičnou chuť a chutná i na chlebu s máslem.
Co je potřeba
- 500 g mladých výhonků ze smrku nebo jedle
- 1,3 l vody
- pomerančová nebo citronová kůra v bio kvalitě
- 1 kg krupicového cukru
- skleničky s víčkem
Výhonky se nesmějí trhat z mladých stromků, ve školkách a ve větším množství z jednoho stromu. Nejlépe je informovat se u hajného, kde probíhá těžba a kde si můžete výhonky otrhat z poražených stromů. Druhý způsob je, že větvičky trháte ve vzrostlém lese z nejspodnějších větví. Strom to ani nepozná. Pozor také, každý les někomu patří a majitel nemusí se sběrem souhlasit. Raději se s majitelem domluvte.
Tekutinu vlijte do hrnce s co největším dnem, aby se rychle odpařovala. Přidejte citrusovou kůru. Odpařujte přibližně 10 minut, pak vsypte 1 kg cukru a míchejte do zhoustnutí. Sirup bude mít zlatou barvu. Bude-li více výhonků z jedle, bude načervenalý. Sirup stále míchejte, aby nezkaramelizoval cukr. Začne-li bouřlivě pěnit, je dostatečně hustý.
Varování
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku