Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit mramorované bílkové pusinky | recept

29. Listopad 2019
Jak připravit mramorované bílkové pusinky | recept

Mramorované bílkové pusinky | recept. Pusinky z vaječných bílků se často využívají jako vánoční cukroví, můžete si je však vychutnat během celého roku. Uplatnění najdou i jako ozdoba na dort nebo jiné druhy moučníků. V našem článku Vám představíme recept na bílkové pusinky s originálním mramorovaným zdobením.

Co je potřeba

  • 2 bílky
  • 8 lžic světlého třtinového cukru
  • špetka soli
  • ovocný sirup na obarvení (např. ostružinový či malinový)
  • cukrářský sáček
  • pečicí papír
1

Bílky oddělíme od žloutků a nalijeme je do žáruvzdorné mísy. Přidáme třtinový cukr a špetku soli, vše promícháme a zahříváme nad parou z vodní lázně, dokud se cukr nerozpustí.

2

Následně bílky ihned ušleháme do hladkého a lesklého sněhu. Opatrně přidáme pár lžic ovocného sirupu a několik z nich můžeme do sněhu lehce vmíchat, vznikne tak více barevných odstínů.

3

Hotovým bílkovým sněhem naplníme cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem pomocí něj tvoříme malé pusinky či spirálky. Případně je možné vytvořit hromádky lžící přímo na pečicí papír.

4

Bílkové pusinky vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C a pečeme je asi 1 a půl hodiny. Během pečení troubu neotvíráme a po jejím vypnutí necháme pusinky uvnitř, dokud nevychladnou. Hotové pusinky uchováváme v uzavíratelné dóze. Dají se konzumovat samotné, promazat je krémem nebo je použít k dozdobení nejrůznějších moučníků.

Tipy

  • Místo klasického třtinového cukru je možné použít moučkový, případně jiné sladidlo (např. kokosový cukr).
  • Sirup lze nahradit potravinářským barvivem, lepší je však přírodní varianta. Mramorování vytvoříte i pomocí čokolády.
  • Sníh můžete ochutit také strouhaným kokosem, mletými ořechy apod.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct oříškové sušenky | recept
Jak upéct oříškové sušenky | recept
Jak upéct oříškové sušenky | recept. Sušenky z oříškového těsta se nemusejí péci jen na Vánoce, ale kdykoli během roku. Jen tak, bez náplně a zdobení,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.