Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kapustové závitky | recepty

Jak připravit kapustové závitky | recepty

Jak připravit kapustové závitky | recepty. Tipy a recepty na kapustové závitky. Chceme vařit zdravě, chutně a hospodárně, ale stále se tak nějak „motáme v bludném kruhu“? Kapustové závitky rozšíří náš repertoár zdravých a lákavých jídel, a to v několika podobách. Jak lze připravit kapustové závitky, aby si na nich pochutnal každý? Nabízíme několik tipů a receptů.

Co je potřeba

Ingredience podle jednotlivých předpisů
Vybavená kuchyně

1

Na kapustové závitky zužitkujeme velké svrchní listy z kapustové hlávky. Pevný střed vyřízneme. Zbylé listy odřízneme od košťálu a důkladně opereme. Na závitky můžeme použít i listy, které jsme si k tomuto účelu odložili do lednice nebo i do mrazáku.

Na kapustové závitky zužitkujeme velké svrchní listy z kapustové hlávky. Pevný střed vyřízneme. Zbylé listy odřízneme od košťálu a důkladně opereme. Na závitky můžeme použít i listy, které jsme si k tomuto účelu odložili do lednice nebo i do mrazáku.
2

Tužší svrchní listy kapusty na závitky musíme předem povařit. Do vyššího hrnce je skládáme tak, že na dno vložíme listy nejtmavší a směrem nahoru vkládáme listy světlejší. Tmavé listy jsou nejtužší a pozice u dna jim zajistí prudší var než u listů ve vyšších patrech. Vodu na vaření osolíme. Poté ji můžeme použít na přípravu polévky.

Tužší svrchní listy kapusty na závitky musíme předem povařit. Do vyššího hrnce je skládáme tak, že na dno vložíme listy nejtmavší a směrem nahoru vkládáme listy světlejší. Tmavé listy jsou nejtužší a pozice u dna jim zajistí prudší var než u listů ve vyšších patrech. Vodu na vaření osolíme. Poté ji můžeme použít na přípravu polévky.
3

Uvařené kapustové listy zchladíme ve studené vodě, necháme okapat a pak ještě osušíme (utěrkou, třeba papírovou). Silné střední žebro, případně i pobočná silnější žebra seřízneme, a nebo rozklepeme paličkou na maso.

Uvařené kapustové listy zchladíme ve studené vodě, necháme okapat a pak ještě osušíme (utěrkou, třeba papírovou). Silné střední žebro, případně i pobočná silnější žebra seřízneme, a nebo rozklepeme paličkou na maso.
4

Na listy natřeme nádivku. Výtečné jsou masové nádivky z předem trochu tepelně upraveného mletého masa (třena s i s trochou rýže), a nebo nádivky ze žemlí, vajec, případně i trochy uzeného masa. Ke kapustě ladí česneková příchuť, takže jej můžeme do hmoty přidat.

Na listy natřeme nádivku. Výtečné jsou masové nádivky z předem trochu tepelně upraveného mletého masa (třena s i s trochou rýže), a nebo nádivky ze žemlí, vajec, případně i trochy uzeného masa. Ke kapustě ladí česneková příchuť, takže jej můžeme do hmoty přidat.
5

Z pravé a levé strany (z pohledu kuchařky) listy přehneme dovnitř. Pak závitek smotáme. Aby nádivka nevytékala ze závitku, ponecháme nejvzdálenější část listu volnou. Závitek spíchneme párátkem. Další úprava je různá.

Z pravé a levé strany (z pohledu kuchařky) listy přehneme dovnitř. Pak závitek smotáme. Aby nádivka nevytékala ze závitku, ponecháme nejvzdálenější část listu volnou. Závitek spíchneme párátkem. Další úprava je různá.
6

Kapustové závitky můžeme vložit do tukem vymazaného pekáčku, zasypat cibulí, česnekem, případně slaninou, podlít vodou, upéct a pak upravit výpek. Závitky vyjmeme, vypečený tuk zahustíme moučným málem nebo trochou mouky, zasmahneme a naředíme. Jako přílohu podáváme brambory nebo dušenou rýži.

Kapustové závitky můžeme vložit do tukem vymazaného pekáčku, zasypat cibulí, česnekem, případně slaninou, podlít vodou, upéct a pak upravit výpek. Závitky vyjmeme, vypečený tuk zahustíme moučným málem nebo trochou mouky, zasmahneme a naředíme. Jako přílohu podáváme brambory nebo dušenou rýži.
7

Nebo můžeme kapustové závitky vložit do tukem vymazaného pekáčku, zalít dochucenou bešamelovou omáčkou a zapéct. U této úpravy nevznikne moc vypečené šťávy, takže se závitky s bešamelem hodí k bramborové kaší nebo ke šťouchaným bramborám.

Nebo můžeme kapustové závitky vložit do tukem vymazaného pekáčku, zalít dochucenou bešamelovou omáčkou a zapéct. U této úpravy nevznikne moc vypečené šťávy, takže se závitky s bešamelem hodí k bramborové kaší nebo ke šťouchaným bramborám.
8

Další varianta: Na list kapusty položíme plátek šunky a plátek sýru (konzumní eidam), smotáme, spíchneme, obalíme v trojobalu nebo ve vaječném těstíčku a usmažíme ve vyšší vrstvě tuku. Tato úprava nadchne zejména milovníky smažených jídel. Podáváme s bramborami, kaší, případně s domácí tatarskou omáčkou.

Další varianta: Na list kapusty položíme plátek šunky a plátek sýru (konzumní eidam), smotáme, spíchneme, obalíme v trojobalu nebo ve vaječném těstíčku a usmažíme ve vyšší vrstvě tuku. Tato úprava nadchne zejména milovníky smažených jídel. Podáváme s bramborami, kaší, případně s domácí tatarskou omáčkou.
9

Nebo na list položíme kousek uzeného masa (sekané, krájené paštiky nebo jiného zbylého tepelně už upraveného masa). Složíme do čtvercového balíčku. Spíchneme párátkem. Obalíme v trojobalu nebo ve vaječném těstíčku a vysmažíme. Když nemáme maso nebo ho nejíme, stačí zasypat list trochou strouhanky, složit do balíčku. Smažené kapustové "obálky" nejlépe chutnají s novými bramborami či s bramborovou kaší. Dobře se k nim hodí i studená rajčatová omáčka.

Nebo na list položíme kousek uzeného masa (sekané, krájené paštiky nebo jiného zbylého tepelně už upraveného masa). Složíme do čtvercového balíčku. Spíchneme párátkem. Obalíme v trojobalu nebo ve vaječném těstíčku a vysmažíme. Když nemáme maso nebo ho nejíme, stačí zasypat list trochou strouhanky, složit do balíčku. Smažené kapustové "obálky" nejlépe chutnají s novými bramborami či s bramborovou kaší. Dobře se k nim hodí i studená rajčatová omáčka.
10

Když necháme kapustové závitky vychladnut, můžeme je ostrým nožem nakrájet na plátky a podávat jako originální studené pohoštění k pivu nebo k vínu.

Když necháme kapustové závitky vychladnut, můžeme je ostrým nožem nakrájet na plátky a podávat jako originální studené pohoštění k pivu nebo k vínu.

Varování

Párátka ze závitků vyjmeme.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit kapustovou polévku | recept
Jak uvařit kapustovou polévku | recept
Jak uvařit kapustovou polévku | recept. Recept na klasickou kapustovou polévku a další „vychytávky“. Kapustová polévka je po uvaření chutná, ale ještě…
Jak vařit z kapusty | recepty
Jak vařit z kapusty | recepty
Kapusta a recepty k vyzkoušení. Kapustové karbanátky s mletým masem? Nebo dáváte přednost dušené kapustě? I na tu přijde řeč! Kapusta je docela obyčej…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.