Italské risotto s lososem | recept. Příprava risotta italským způsobem je hitem posledních let. Podle následujícího receptu uvaříte takové risotto, že rýži vezmou na milost i její zarytí odpůrci. Základem je kulatozrnná rýže. Krémovitosti docílíte postupným přidáváním tekutiny a následným dotažením máslem. Toto risotto je skvělou přílohou k lososovi, ten je pouze jednoduše orestován na pánvi, spolu s jarní cibulkou a cuketou. Risotto je nejen velmi chutné, ale zároveň i velice rychlé, do půl hodiny máte oběd na stole. Skvěle se hodí i pro sváteční chvíle nebo jako lehký oběd v horkých letních dnech.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 4 porce:
400 g rýže na risotto
1 cibuli
1 lžíci oleje
50 g másla
hrst bylinek (libečku, petržele, atd.)
sůl a pepř na dochucení
2 jarní cibulky
1 menší cuketu
4 porce lososa
1 lžíci oleje
1
Jako první si propláchneme rýži. Cibuli oloupeme a nasekáme ne velice drobné kousky. Ve středně velkém hrnci nebo na pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět.
2
Následně přidáme rýži, promícháme, aby se obalila v cibulovém základu. Poté zalijeme tekutinou (vodou nebo zeleninovým vývarem) rýži tak, aby byla ponořená, ale aby úplně neplavala. Vodu necháme vyvařit a postup opakujeme, dokud nebude rýže měkká.
3
Mezitím si očistíme jarní cibulky a oloupeme cuketu. Jarní cibulku nakrájíme na tenké plátky a cuketu na malé tenké hranolky.
4
Lososa opláchneme, osušíme, nakrájíme na menší kusy a poté jej osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm jarní cibulku. Následně vložíme lososa a ze všech stran orestujeme. Nakonec přidáme cuketu a necháme společně dělat.
5
Na dokončení risotta si opereme a nasekáme bylinky. Máslo nakrájíme na menší kusy a přidáme ho do již měkké rýže, ochutíme solí a pepřem a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Nakonec do rýže zapracujeme bylinky.
6
Jakmile bude losos hotový, rozdělíme ho na jednotlivé porce, přidáme rýži a ihned podáváme. Přeji dobrou chuť!
Jak uvařit houbové rizoto | bezmasý pokrm. Jak uvařit houbové rizoto? Držme se klasického italského receptu a určitě neprohloupíme. Italský název toho…
Smetanové rizoto s pórkem, kurkumou a dýňovými semínky | recept. V současnosti lze koupit velké množství druhů rýže, každá se hodí pro jiné účely a ka…
Diskuze k článku