Jak připravit domácí ledovou kávu se zmrzlinou | recept
Jak známo, nejlepší kávu lze připravit s kvalitním přístrojem, tedy ideálně takovým, jaký nalezneme v kavárnách. Takovým zařízením však obvykle každý doma nedisponuje. I bez něj lze připravit chutnou kávu, pouze s využitím běžných pomocníků v domácnosti. Je potřeba jen trocha vynalézavosti a připravíte si kávu, která bude nejen dobrá, ale i efektivní. Pojďme si tedy spolu vytvořit osvěžující ledovou kávu se zmrzlinou.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 4 porce ledové kávy
- 6 lžiček instantní kávy
- 12 kostek ledu
- 200 ml plnotučného mléka
- (případně 4 lžičky moučkového cukru)
- 4 kopečky smetanové zmrzliny
- skořice či hořká čokoláda na dozdobení
Mezitím si připravíme skořici a čokoládu, podle chuti našich strávníků. Čokoládu nastrouháme na jemném struhadle. Ideální je čokoládu před strouháním vložit na chvíli do ledničky, poté se lépe strouhá. Nastrouhanou čokoládu vrátíme do ledničky. Pokud máme, připravíme si i tvořítko na ornament, který pak budeme vytvářet. Do připravené a vychladlé kávy vhodíme několik kostek ledu, množství lze samozřejmě lehce obměnit.
Pak si připravíme mléko, je potřeba použít vychlazené a plnotučné mléko, aby se dostavil ten patřičný efekt. Mléko nalijeme do vyšší nádoby, osobně používám tu, v níž běžně připravuji šlehačku. Přichystáme si šlehač a šleháme mléko tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá mléčná pěna. Pokud chceme podávat kávu sladkou, do mléka během šlehání vsypeme moučkový cukr. Našlehané mléko navršíme do jednotlivých šálků tak, abychom vytvořili čepici. Nakonec si připravíme nastrouhanou čokoládu nebo skořici. Pomocí tvořítka nebo pouze podle fantazie vytvoříme patřičný ornament a ledovou kávu ihned podáváme. Ať vám chutná.
Diskuze k článku