Čokoládové soufflé | recept. Čokoládové suflé nebo soufflé je velmi rychlý dezert. Je nenáročný na přípravu, ale trochu náročnější na pečení. Správně upečené soufflé má mít tekutý vnitřek tak akorát. I když se vám třeba nepovede napoprvé, nezoufejte. Přepečené soufflé (bábovičku) ozdobte, snězte a zkuste ji připravit znovu. Je důležité vystihnout správný čas pečení právě u vaší trouby. Recept na soufflé je velmi jednoduchý a rychlý i pro začínající kuchařky.
Co je potřeba
200 g hořké čokolády
4 vejce
1 polévková lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce polohrubé mouky
120 g krystalového cukru
100 g másla
1
Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny na pečení soufflé. Je důležité, aby měly stejnou teplotu, proto si je nachystáme alespoň dvě hodiny před samotným pečením na stejné místo.
2
Čokoláda na soufflé by měla být kvalitní. Doporučuji použít čokoládu s obsahem kakaa 60 % a výše. Čokoládu nalámeme na menší kousky a společně s máslem rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Směs důkladně promícháme, vznikne hladká a lesklá hmota. Necháme ji chviličku vystydnout.
3
Elektrickým šlehačem vyšleháme celá vejce po dobu jedné minuty. Poté za stálého šlehání pomalu přisypáváme cukr a oba druhy mouky. Vznikne nadýchaná hmota, do které vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Opatrně vše promícháme.
4
V dalším kroku připravenou čokoládovou hmotu nalijeme do formiček na soufflé. Kdo tyto formičky nevlastní, může si pomoci například papírovými košíčky vloženými do formy na muffiny (viz ilustrační fotografie). Košíčky plníme hmotou do tří čtvrtin.
5
Soufflé vkládáme do předem vyhřáté trouby na 190 °C, je velmi důležité, aby byla trouba dostatečně vyhřátá. Pečeme je 8 až 12 minut. Nikam neodcházíme, hlídáme u trouby. Správně upečené soufflé má tenkou upečenou skořápku a uprostřed zůstane tekutý obsah. Zkuste prstem, jestli soufflé „pruží“, pak by mělo být. Chce to trochu cviku a vystihnout správný okamžik.
6
Hotové čokoládové soufflé se podává samotné s kopečkem zmrzliny, nebo kyselou ovocnou omáčkou. Výborná je například višňová. Přeji vám dobré chutnání!
Diskuze k článku