Jak připravit bylinkovo-tvarohové pomazánky | recepty
Bylinkovo-tvarohové pomazánky | recept. Tvarohové pomazánky patří k evergreenům (nejen) letních večeří. Každý zná tu svou osvědčenou, ale jistě mi dáte za pravdu, že změna občas neuškodí. Můžete se tedy inspirovat mými tipy na tvarohové pomazánky s bylinkami. První pomazánka je doplněná pažitkou, která dodá tvarohu na štiplavosti. Druhou pomazánku jsem pak překřtila na „řeckou“ a to kvůli kombinaci bylinek, balkánského sýra a oliv.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na pažitkovou pomazánku:
- 1 měkký polotučný tvaroh (ideálně ten ve vaničce)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička krupicového cukru
- svazek pažitky (dle chuti)
- sůl a pepř na dochucení
Na „řeckou“ tvarohovou pomazánku si přichystejte:
- 1 měkký polotučný tvaroh (ideálně ten ve vaničce)
- asi 2 lžíce mléka na rozředění
- 50 g balkánského sýra
- trocha čerstvého rozmarýnu a oregana
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžička krupicového cukru
- hrst oliv na dozdobení
Pažitku omyjte a nasekejte nadrobno. Většinu pažitky přidejte k tvarohovému základu, přisypte sůl, pepř a všechno řádně promíchejte. Případně prošlehejte, pokud chcete dosáhnout naprosto hladké konzistence. Pomazánku uschovejte v chladu nebo ihned podávejte, zbylou pažitkou pomazánku dozdobte. S čerstvým chlebem se po ní jen zapráší.
Rozmarýn i oregano propereme a nasekáme nadrobno. Přisypeme spolu s cukrem, solí a pepřem k tvarohovému základu a vše opět důkladně promícháme. Olivy nakrájíme na kolečka. Osobně mám radši zelené olivy, ale pokud preferujete černé, tak použijte je, barevná kombinace pak bude dokonce efektnější. Pomazánku mažeme na pečivo a ozdobíme kolečky oliv.
Diskuze k článku