Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bombajské brambory

Jak připravit bombajské brambory

Bombajské brambory mají (jak již název napovídá) svůj původ v indické kuchyni. Jedná se o oblíbenou přílohu k mnoha rozličným pokrmům. Bombajské brambory jsou velmi jednoduché na přípravu, avšak výslednou kořeněnou chutí budete jistě mile překvapeni. Pokud Vás již omrzely tradičně vařené brambory, určitě tuto netradiční přílohu vyzkoušejte.

Co je potřeba

  • 3 lžíce olivového oleje nebo ghí
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kuminu (černého kmínu)
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 5 velkých brambor
  • 1 velké rajče
  •  cca 1 a půl lžičky soli
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička garam masala koření
  • čerstvý koriandr či petrželka
1

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Nasypeme je do hrnce, zalijeme vodou a přisypeme 1 lžičku soli a kurkumu. Brambory přivedeme k varu a následně je na mírném ohni vaříme asi 10 minut, dokud nejsou měkké. Uvařené brambory slijeme a necháme je okapat.

Jak připravit bombajské brambory
2

 V hluboké pánvi rozehřejeme olej nebo ghí, přisypeme koření, semínka kuminu a hořčičná semínka, necháme je několik minut rozvonět a poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek a osmažíme je. Nakonec přidáme uvařené brambory.

Jak připravit bombajské brambory
3

Brambory dusíme za stálého míchání na mírném ohni asi 5 minut. Potom přidáme rajče pokrájené na malé kousky a směs ještě asi 5 minut dusíme na mírném ohni. Bombajské brambory osolíme a podle potřeby dochutíme a přisypeme nasekaný čerstvý koriandr či petrželku.

Jak připravit bombajské brambory
4

Bombajské brambory se hodí k pokrmům, jako jsou různé druhy kari, korma a k dalším omáčkám, ale i ke kuřeti tandoori, apod. Avšak určitě naleznou uplatnění i jako příloha k různým druhům pečeného či grilovaného masa, k rybě, dušené zelenině, masovým či zeleninovým karbanátkům, atd. Dají se však konzumovat i samotné.

Jak připravit bombajské brambory

Tipy

Existují různé druhy hořčičných semínek. Semínka bílé a žluté barvy mají jemnější chuť. Pikantnější chuti pak dosáhnete přidáním hnědých či černých hořčičných semínek.

Místo klasického rajčete lze přidat obdobné množství cherry rajčátek.

Před podáváním můžete bombajské brambory posypat nasekanými jarními cibulkami nebo chilli papričkami.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit lečo 5× jinak | recepty
Jak uvařit lečo 5× jinak | recepty
Jak uvařit lečo 5× jinak | recepty. V následujícím článku najdete pět receptů, které by se vám mohly hodit. Konečně totiž začala dozrávat tu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.