Jak připravíme jahodové džemy bez chemie a s různými příchutěmi | recepty
Jahodové džemy | recepty. Marmelády a džemy z jahod jsou nejoblíbenější ovocnou zavařeninou. Klasika je klasika, ale netradiční kombinace mají také něco do sebe. Nabízím několik vyzkoušených receptů na různé příchutě jahodových džemů. Základní recept je stejný, nepoužívám želírovací cukr ani nepřidávám pektin. Vařím džem podle rodinného receptu. Výroba džemu zabere více času, ale výsledná chuť stojí za to.
Co je potřeba
- 1 kg jahod
- 0,5 kg cukru krystal nebo krupice
- 1 kávová lžička kyseliny citronové
- vanilka, kokos, plátky růží, meduňka, máta.....(podle požadované příchuti)
- pro netrpělivé lze cukr nahradit želírovacím cukrem
Jahody očistíme, pokrájíme na menší kousky a promícháme s kyselinou citronovou a cukrem. Necháme přes noc stát v chladu. Jahody pustí šťávu. Druhý den přes síto jahody přecedíme, šťávu nalijeme do širokého kastrolu a zbytek jahod ze síta odložíme stranou. Později tyto zbytky využijeme.
Přecezenou jahodovou šťávu za stálého míchání odpařujeme asi na polovinu původního množství. Přidáme zbytek jahod a vaříme do zhoustnutí. Je důležité mít co nejširší nádobu a připravovat džem nejvýše z 1 kg jahod na jednu dávku. Pak si takto připravovaný džem podrží hezkou barvu. Před plněním do skleniček necháme hotovový džem asi 5 minut stát (občas zamícháme). Jahodový džem je velmi náchylný k plesnivění, proto doporučuji zavařit. Používáte-li želírovací cukr, stačí obrátit na 10 minut víčkem dolů.
Jahodový džem s bylinkami
Ochucený jahodový džem bylinkami v poslední době nabývá na oblibě. Vhodná je kombinace s mátou (můj favorit), meduňkou, květy černého bezu nebo levandule. Všechny bylinky se přidávají na posledních pár minut varu. Pak je odstraňte a na dno každé skleničky vložte snítku (list) čerstvé bylinky a nalijte hotový džem. Rozhodnete-li se pro meduňku, přidejte ji až do hotového džemu na 10 minut. Meduňka by varem ztratila typickou citronovo-medovou vůni. Výbornou příchuť dá džemu také mateřídouška.
Jahodový džem s kokosem
Pro milovníky kokosu jeden tip na jahodový džem s kokosem. Do odpařené šťávy přidáme hrst kokosu spolu se zbytkem jahod a vaříme do zhoustnutí. Tento džem je velmi chutný, jahody a kokos se výborně doplňují. Množství kokosu si regulujte podle chuti. Ale pozor, čím víc ho přidáte, tím méně červený džem bude. Džem bude mít po přidání většího množství kokosu barvu došeda.
Jahodový džem s růží
Další vyzkoušená příchuť je růžová. Natrhejte okvětní plátky růže stolisté, svraskalé nebo šípkové. Jedlé jsou všechny květy růží. Do marmelády se kvůli barvě přidávají červené nebo růžové růže (druhy, které voní). Na 1 kg jahod stačí čtvrtlitrový hrnek růžových lístků. Lístky přelijeme trochou vroucí vody a necháme přes noc louhovat. Druhý den je rozmixujeme a vaříme s jahodami. Džem má příjemnou chuť jahod a vůni růží cítíte na jazyku. Nepřehánějte to s množstvím lístků růží. Džem by mohl chutnat jako sprchový gel.
Tipy
Kdo nemá moc času a nevadí mu použití želírovacího cukru, postupuje dle návodu uvedeném na obalu.
Diskuze k článku