Přejít k hlavnímu obsahu

Jak postupně omladit keř

25. Červen 2019
Jak postupně omladit keř

Omlazení keře znamená, že sestříháte jeho staré větve tak, aby mohly obrazit nové výhonky. Existují v podstatě dvě možnosti, jak starý keř znovu omladit – jednorázově, hluboce nebo postupně a jemněji. Pokud si nejste jistí, jestli by to váš keř snášel dobře, je lepší rozložit si omlazování do dvou až tří let. Je to metoda méně drastická s jistějším výsledkem.

1

první řez je složitější

První rok odřízněte třetinu (nebo až polovinu) hlavních větví téměř až u země, tj. asi 5 – 8 cm od země. Odstraňte hlavně starší větve a ty, které kazí tvar keře. Poté sestřihněte některé starší, odumřelé výhonky na polovinu. Nelitujte ani větve, které se křižují nebo odírají, nebo ty, které jsou příliš obrostlé dalšími výhonky.

2

pohnojte

Použijte hnojivo, které se pomalu uvolňuje, např. v dávce 120 g na m2.

3

mulčujte

Na plochu okolo keříku je dobré rozprostřít mulč (seno, spadané listí, rostlinný odpad, kůra). Nešetřete, klidně naneste vrstvu pět až deset cm.

4

zalijte

Zalít keř je důležité zejména v létě nebo sušším období.

5

opětný řez v dalších letech

Ve stejném období následujícího roku ořežte další třetinu (nebo polovinu) zbývajících starých větví, které jste vloni nechali růst. Stejně tak odřezávejte i zbývající starší výhonky, které kazí tvar keře nebo nejsou pěkné.

Tipy

Řežte ale v souladu s jejich charakteristikou. Listnaté opadavé keře se omlazují po odkvětu, u stálezelených v polovině jara.

Autor: Nikita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak jednorázově omladit keř
Jak jednorázově omladit keř
Omlazení keře v podstatě znamená jeho sestříhání starých větví tak, aby mohly obrazit nové výhonky. Existují v podstatě dvě možnosti, jak starý keř zn…
Jak pěstovat zlatý déšť | rady
Jak pěstovat zlatý déšť | rady
Zlatý déšť je zlidovělým, avšak nesprávným pojmenováním okrasného keře, jehož botanický název je latinsky Forsythia, česky zlatice. Na jaře je je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.