Jak pěstovat kmín | rady
Jak pěstovat kmín | rady. Kmín kořenný je bylinou, kterou užíváme jako koření i lék, pěstujeme jej několik tisíc let. Kmín k nám přišel z Asie a dnes se pěstuje po celé Evropě. Kmín jako koření má jemně pikantní chuť a přidává se pro svou chuť i pozitivní vlastnosti do celé řady jídel (do masa, omáček, polévek pečiva, salátů i pomazánek). Kmín nám pomáhá s trávením, odstraňuje plynatost, zmírňuje křeče v břiše, u kojících matek podporuje tvorbu mléka a zmírňuje kašel. Agronomové jej ve velkém pěstovali a pěstují na polích, ale pokud chcete, tak si jej ze semen můžete vypěstovat i vy.
Co je potřeba
• Kvalitní půdu
• Kvalitní osivo kmínu
• Vodu
• Vlastní ruce
• Slunnou pozici
K tomu, abyste mohli pěstovat kmín, potřebujete propustnou nejlépe jílovitou půdu, která je dobře zásobená vápníkem.
I když se to nezdá, kmín je velice náročnou rostlinou. Vyžaduje teplo a světlo. Vzejde vám pouze tehdy, když je minimálně 2–3 týdny souvislé teplo pohybující se mezi 10 až 14 stupni Celsia. Při teplotách spadajících pod nulu, bez výskytu sněhu, umrzá.
K výsevu potřebujete kvalitní osivo kmínu anebo sazenice. Výsev se obvykle provádí v březnu a dubnu. 1 gram osiva představuje cca 300 semen kmínu. Semena kmínu se sejí do čtverců cca 30x30 cm. Pokud sázíte sazenice, nechte mezi jednotlivými rostlinkami tří až čtyřcentimetrové mezery.
Dříve než začnete sázet, zbavte půdu plevele.
Posléze zajistěte dostatek závlahy, pravidelné odplevelování (pýr dokáže udělat velkou škodu) a pravidelné přihnojování.
První rok vám kmín pouze poroste a objeví se lístky, sklízet můžete teprve druhý rok, kdy po odkvetení vznikají malé nažky. Sklizeň pak probíhá v červnu a červenci, kdy sklízíte uzrálé tmavě hnědé nažky. Kmín se sbírá celý, váže se a suší se zavěšený nažkami dolů. Po usušení nažky vydrolte a uchovávejte je v neprůhledné tmavé nádobě s víkem.
Diskuze k článku