Jak na zdravou snídani | sladké varianty
Jak na zdravou snídani | sladké varianty. V minulém článku (naleznete zde: Jak na zdravou snídani | rady a tipy) jsme se zaměřili na zásady pro zdravou snídani a vhodné a nevhodné zdroje bílkovin, tuků a sacharidů. Dnes si ukážeme tipy na sladké, ale i přesto zdravé varianty snídaní. Je libo domácí granolu se šlehaným tvarohem, kokosové lívanečky nebo zapečenou ovesnou kaši?
Co je potřeba
Domácí granola se šlehaným tvarohem (1 porce)
- 125 g polotučný tvaroh
- 75 g polotučný bílý jogurt
- 2 hrsti čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
- 30 g ovesných vloček
- 20 g libovolná semínka nebo oříšky podle chuti
- špetka skořice
- 1 lžíce medu
Lívanečky z kokosové mouky (1 porce)
- 1 ks vejce
- 30 g kokosová mouka
- 50 ml mléko
- 1 lžička přepuštěného másla na opékání
- 100 g polotučného tvarohu
- 30 g domácí marmelády nebo povidel bez přidaného cukru
Zapečená ovesná kaše
- 40 g ovesných vloček
- 200 ml mléko + voda podle potřeby
- 10 g chia semínka
- 1 ks vejce
- ½ středního jablka
- skořice
Domácí granola se šlehaným tvarohem
Lesní ovoce rozmačkáme (zmražené předtím necháme rozmrazit) a vyšleháme s tvarohem a bílým jogurtem. Na pánvi lehce opražíme ovesné vločky, až zavoní po oříšcích, přidáme libovolné ořechy nebo semínka a skořici a prohřejeme. Stáhneme z plotny, ale ještě necháme na teplé pánvi. Na horké vločky dáme lžíci medu, který se teplotou rozpustí a vločky spojí. Granolu přesypeme do misky a necháme vychladnout. Vzniknou drobné hrudky, které smícháme s našlehaným tvarohem a ovocem.
Energie a živiny na 1 porci: 1866 kJ (444 kcal), 25 g bílkovin, 42 g sacharidů, 18 g tuků
Lívanečky z kokosové mouky
Z bílku vyšleháme sníh, žloutek rozmícháme s mlékem. Do směsi přimícháme kokosovou mouku a poté opatrně zašleháme sníh. Tvoříme lívanečky, které opékáme na přepuštěném másle. Podáváme potřené vrstvou tvarohu a na to domácí marmeládu nebo povidla, které jsme připravili bez přidaného cukru.
Energie a živiny na 1 porci: 1630 kJ (388 kcal), 26 g bílkovin, 22 g sacharidů, 18g tuků
Zapečená ovesná kaše
Z ovesných vloček, chia semínek, skořice, mléka a vody uvaříme kaši. Do teplé kaše zamícháme nastrouhané jablko, žloutek a opatrně zašleháme sníh z bílku. Směs přendáme do zapékací misky a pečeme asi 10 minut na 180 °C.
Energie a živiny na 1 porci: 1800 kJ (428 kcal), 21 g bílkovin, 52 g sacharidů, 15 g tuků
Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka
Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.
Tipy
Tipy na zdravé slané snídaně naleznete v následujícím článku: Jak na zdravou snídani | slané varianty.
Diskuze k článku