Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na výbornou avokádovou pomazánku | recept

Jak na výbornou avokádovou pomazánku | recept

Avokádová pomazánka | recept. Pokud si nevíte rady, co připravit z avokáda, vyzkoušejte výbornou avokádovou pomazánku podle našeho receptu. Avokádo je nejen chutné, ale taky velmi zdravé. V našem článku se dozvíte, jaké zdraví prospěšné látky avokádo obsahuje a také, jak si z něj připravit rychlou a chutnou pomazánku.

Co je potřeba

  • 2 zralá avokáda
  • 3 lžíce kvalitní majonézy
  • 1 malá cibule
  • špetka soli
  • pepř, případně jiné koření či čerstvé bylinky
  • citronová šťáva
1

Avokádo se řadí mezi ovoce, avšak zvláštní je tím, že je tvořeno z 80 % z tuku. Jedná se většinou o zdravé tuky čili nenasycené mastné kyseliny. Avokádo obsahuje také vitamíny skupiny B, vitamíny C a E a z minerálů pak železo, draslík, fosfor, hořčík a mnoho dalších. Avokádo je bohatým zdrojem vlákniny. Mimo jiné bojuje proti depresím, podrážděnosti či nervozitě, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a snižuje riziko vzniku rakoviny. Avokádo pomáhá také při vysokém krevním tlaku, při ischemické chorobě srdeční a arterioskleróze.

2

A jak si připravit avokádovou pomazánku?

Avokáda rozpůlíme, vyndáme pecku a lžící vydlabeme dužinu. Dužinu rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou, pokapeme citronovou šťávou proti zhnědnutí a přidáme cibuli a majonézu.

3

Pomazánku ochutíme solí, pepřem a jiným kořením a pořádně ji promixujeme do hladké konzistence, aby v ní však zůstaly malé kousky cibule.

4

Pomazánkou potřeme celozrnnou či rustikální bagetu a dozdobíme čerstvou zeleninou a bylinkami.

Tipy

  • Do pomazánky můžete přidat také česnek nebo vejce uvařené natvrdo.
  • Pokud si z obchodu přinesete nezralé avokádo, nechte jej doma asi 2 – 3 dny dozrát při pokojové teplotě. Jinak by bylo tvrdé a špatně by se loupalo.
  • Pravidelná konzumace avokáda může pomoci také s bolestivou menstruací.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.