Jak dát salátu zelenou? Poradíme vám! | rady a tipy
Jak dát salátu zelenou? Tedy patřičnou svěžest, čerstvost a křupavost? Protože jedině v této podobě docílíte mísy plné vitamínů, jež zaujme a bude chtěna, ba přímo vyžadována. Následující řádky, kde vám poradíme, vás k cíli dovedou. A to jednoduchými pravidly, které vás s určitostí nenechají projet na červenou.
Co je potřeba
- běžné kuchyňské vybavení
- libovolný druh salátu
Pravidlo první – dobře vybrat
Při výběru volte mladší salát, který je pevnější a svěže zelený, než starší, přerostlý a žvýkavý od pohledu. Bude mít jemnější a delikátnější chuť. Významným znakem staršího vydání je nahnědlý košťál a stejně tak okraje listů. Vyhněte se taktéž salátu polámanému či jinak mechanicky poškozenému.
Pravidlo druhé – svižně zužitkovat
Zelené chroupání zpracujte nejlépe v den koupě či sběru. Pokud se nezadaří, salát uskladněte nemytý, v temnu a chladu. Zpravidla dobře zafunguje uložení do vzduchotěsné nádoby či položení na vlhkou papírovou utěrku, ze které si salát bude brát potřebnou vlhkost. Salát vlhkou utěrkou rovněž i přikryjte.
Pravidlo třetí – správně zpracovat
Zda salát krájet či trhat je rozporuplné. Při krájení se snižuje obsah vitamínů C a draslíku, ale zachová se patřičné množství pro tělo prospěných antioxidantů, než kdyby se salát trhal. Navíc některé druhy vyloženě krájení vyžadují, třeba salát římský a některé mají zase rádi trhání. Tudíž kompromis je na světě: Když trhat, tak hezky jemně a zbytečně nemačkat a když krájet, tak nožem ostrým, keramickým, nekovovým.
Pravidlo čtvrté – důkladně vykoupat
Salát vyžaduje koupel a tom není pochyb. Ovšem čiňte tak těsně před konzumací, tedy zpracováním, a rozhodně ne pod tekoucí vodou přímo z kohoutku. Tlak vody může listy salátu pohmoždit. Ideální je, napustit dřez patřičným množstvím studené vody a listy salátu do vody vhodit a nechat pár minut odmočit. Ze špinavých listů opadají nečistoty a čisté listy takto významně zkřehnou. Skvělým tipem je, do vody k salátové koupeli vhodit pár kostek ledu. Díky ledové vodě zkřehnou i již povadlé listy, které znovu nasají ztracenou tekutinu.
Pravidlo páté – ručník nechat v koupelně (utěrku na věšáku)
Po osvěžující koupeli je nutné salát vysušit – jen suché listy dokonale vstřebají přidanou zálivku. Zbylá voda na listech zálivku s olejem odpuzuje a žádoucí prolnutí chutí nemá šanci. Abyste salát sušením nepohmoždili, což se stane pokud použijete (i šetrně) utěrku, vezměte k ruce úžasnou vychytávku – plastovou odstředivku.
V této chvíli je salát zcela připraven k průjezdu na zelenou, tedy následnému zapracování a zkombinování s dalšími surovinami.
Tipy
Zde jsou odkazy na další zajímavé články k tématu:
https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-zelenych-listovych-salatech-1-dil-rady-tipy.html
https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-zelenych-listovych-salatech-2-dil-rady-tipy.html
https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-zelenych-listovych-salatech-3-dil-rady-tipy.html
Diskuze k článku