Přejít k hlavnímu obsahu

Jak hledat práci - rady pro absolventy | tipy

03. Srpen 2020
Jak hledat práci - rady pro absolventy | tipy

Jak hledat práci - rady pro absolventy | tipy. Skončili jste právě školu a hledáte svoje první zaměstnání? Kromě klasických doporučení při hledání práce pro vás máme i několik specifických rad, které platí právě pro absolventy. Hledání práce bez praxe není jednoduchá záležitost, a proto je dobré se na ní připravit. Budete tak mít náskok před svými spolužáky.

1

Kde hledat inzeráty

Nejčastěji se vyskytují nabídky zaměstnání na internetu nebo v tisku. Některé servery mají speciální rubriku právě pro absolventy (např. www.jobs.cz, www.prace.cz). Zaměřte se právě na tyto nabídky práce. Určitě nemá smysl odpovídat na inzeráty, kde hledá firma někoho s dvouletou praxí, pokud tuto praxi nemáte při škole. Zaměřte se na inzeráty pro absolventy. Ušetříte tím spoustu času a námahy.

2

Přečtěte si něco o hledání práce. Nastudujte si, jak se píše životopis, průvodní dopis, jak probíhá pohovor, co to je personální společnost atd.

3

Odpovědi na váš životopis

Když reagujete na inzerát, seriózní firma by se vám měla do 1 až 2 týdnů ozvat (mailem nebo telefonicky), zda jste vhodným kandidátem a budete pozván na pohovor nebo nikoli. Pokud se firma neozve, buďte aktivní a zavolejte jim. Přesvědčte se, že váš životopis obdrželi a poptejte se, jak to dál probíhá s výběrovým řízením. Sama mám zkušenost, že se při jedné pozici, o kterou jsem moc stála, firma neozvala. Kontaktovala jsem je po týdnu a dozvěděla se, že můj životopis neobdrželi. Poslala jsem ho znovu, dostala pozvání na pohovor a práci získala. Pokud bych se sama neozvala, je jisté, že bych přišla o velmi zajímavou pracovní nabídku.

4

Zdůrazněte své zkušenosti při škole. Většina absolventů není úplně bez praxe, ale má již částečné zkušenosti z práce při škole. Popřemýšlejte, které ze získaných zkušeností, by mohli být zajímavé pro zaměstnavatele nebo danou pozici a zdůrazněte je v životopisu, motivačním dopisu i na pohovoru.

5

Ujasněte si, o jakou práci máte zájem

Je to obecné pravidlo, ale pro absolventy platí dvojnásob. Pokud máte vystudovanou psychologii, a na pohovoru působíte, že je vám jedno, na kterou specializaci se budete zaměřovat, zaměstnavatele to pravděpodobně odradí. Firmy hledají totiž zaměstnance motivované právě pro danou pracovní nabídku. Samozřejmě nemusíte působit, že se chcete profilovat jenom a jenom na jednu oblast. Je ale dobré mít jasno v tom, co by vás bavilo, a mít 2 až 3 okruhy, které jsou pro vás zajímavé. Pokud jako psycholog přijdete na pohovor a je vám jedno, jestli budete pracovat v nemocnici na dětském oddělení, nebo budete dělat školení pro firmy, zaměstnavatel neuvidí vaši motivaci.

6

Berte hledání práce jako samotnou práci

Pokud hledáte práci, věnujte tomu 8 hodin denně. Ráno si kupte noviny, sedněte k počítači a hledejte, odpovídejte na vhodné inzeráty, telefonujte, ptejte se, případně si čtěte něco o tom, jak hledat práci, vylepšete svůj životopis apod.

7

Připravte se na pohovor, jako byste šli na zkoušku

Pokud dostanete pozvání do firmy na pohovor, nastudujte si co nejvíce o dané firmě. Dobré je prostudovat si webové stránky zaměstnavatele, zjistit, jak je firma velká, jestli je česká nebo zahraniční, kolik zaměstnanců má, čemu se věnuje. Pokuste se zjistit, jak máte jít oblečeni na setkání (jestli formálně v saku nebo neformálně).

8

Mějte reálné finanční požadavky

Setkala jsem se často s tím, že absolventi nemají přehled o tom, o jak vysoký plat by si měli říct. Někdy se podceňují, jindy přeceňují. Velmi záleží na tom, jestli máte skončenou SŠ nebo VŠ, o jaké místo se ucházíte a jestli se jedná o veřejnou nebo „business“ oblast. Většinou je dobré podívat se, v jaké finanční kategorii se pracovní nabídka nachází (např. na pracovních portálech si můžete vyhledat práci podle finančních kriterií), někdy zaměstnavatel přímo v inzerátu uvádí výši platu.

Tipy

Pokud jste delší dobu neúspěšní, nebojte se vzít i brigádu. Setkala jsem se s tím, že hodně absolventů získalo praxi právě v rámci brigád po škole nebo jim zaměstnavatel nabídl např. zástup za mateřskou na dobu určitou, třeba na půl roku. Nebojte se vzít i tuto nabídku. Jakákoliv brigáda, která má něco společného s tím, co jste vystudovali, je lepší, než být bez práce delší dobu.

Autor: webi
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak hledat práci | rady
Jak hledat práci | rady
Jak hledat práci | rady. Skončili jste školu a hledáte prví zaměstnání? Dostali jste v práci výpověď? Následující řádky jsou věnované tomu, jak práci…
Jak najít práci v zahraničí | tipy
Jak najít práci v zahraničí | tipy
Jak najít práci v zahraničí | tipy. Také nejste spokojeni s pracovní nabídkou, kterou vám nabízí naše republika? Není samozřejmě nutné zde přetrvávat.…
Jak se obléci na pohovor | tipy
Jak se obléci na pohovor | tipy
Jak se obléci na pohovor | tipy. Můžete být milí, charakterní a pracovití, jakmile ale zkazíte první dojem u potenciálního zaměstnavatele, šanci si sv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.