Jak zužitkovat zbytky jídla v kuchyni
Téměř v každé domácnosti, kde se vaří, zůstávají nějaké zbytky jídla. Pokud nám jídlo chutná, není problém, abychom si jej dali ještě druhý den. Jsou však zbytky, na které zrovna chuť nemáme a nejsme tak marnotratní, abychom je vyhodili do odpadkového koše. Máme pro vás několik tipů, jak se dá zbylé jídlo ještě zužitkovat.
Vzpomeňte si na krokety
Koupili jste na svátky moc šunky? Pečený králík vám připadal dost suchý a další den si ho již nedáte? A kolik vám zbylo kuřecího masa? Žádný strach, budou z toho krokety! Nasekejte na jemno zbylé maso tak, aby ho bylo na jednu nevelkou misku, přidejte jednu nebo dvě lžíce bešamelové omáčky a rozšlehané vejce. Tuto směs vytvarujte do malých tuhých válečků a dejte na hodinu zmrazit. Krokety vyndejte z mrazničky, obalte je ve strouhance a osmažte dozlatova.
Omáčka ze zbylého dušeného masa
Udělejte z ní domácí ragú takové kvality, jakoby se vetřel do vaší kuchyně šéfkuchař. Zbylé maso nakrájejte na malé kousky, vložte je znovu do omáčky, přidejte 2 šálky červeného vína a 2 plechovky rozdrcených rajčat. Vše promíchejte, uveďte do varu a povařte 30 minut.
Přezrálé ovoce ─ vynikající chuť
Nevyhazujte jej na kompost nebo do odpadu. Dá se využít a ještě si moc pochutnáte. Přezrálé banány, jahody nebo broskve zmrazte a použijte je někdy jindy do jogurtu, pudingu nebo ovocem můžete ochutit nějakou piškotovou buchtu. Taková příchuť bude dokonce ještě lepší vlivem koncentrovaných cukrů v přezrálém ovoci.
Muffiny z ovesných vloček
Uvařenou ovesnou kaši, která vám zbyla z vydatné snídaně, použijte do těsta na muffiny. Přidejte kypřicí prášek do pečiva, vejce a další přísady podle receptu a uvidíte vynikající výsledek.
Zbylé víno jako skvělý dressing na salát
Nevylévejte to zbylé bílé nebo červené víno do výlevky! Dejte jej do sklenice se vzduchotěsným uzávěrem a uložte do chladničky. Až budete dělat zálivku vinegret, můžete smíchat víno napůl s octem a dressing tímto získá neobvyklou chuť. A nebo jinak, zbylé víno zmrazte. Nalijte jej do vaničky na kostky ledu a když budete příště dělat omáčku, guláš nebo nějaké dušené maso, kam budete chtít přidat víno, máte jej po ruce.
Zdravá zelenina
Zbylou zeleninu můžete uschovat až jeden týden. Nakrájejte ji na kostičky, lehce orestujte na oleji s chutným kořením (oreganem, bazalkou, pepřem). Do zeleniny přidejte zbylou rýži nebo jiné obilniny. Použijte ji pak jako náplň do slaného koláče nebo na vylepšení sekané.
Stále čerstvý chléb
Chcete, aby plátky chleba zůstaly déle čerstvé? Tak dejte do sáčku s chlebem stonek řapíkového celeru. Celer obsahuje velké množství vlhkosti, ale na povrchu zůstává suchý. Může být snad lepší zvlhčovač?
Diskuze k článku