Jak zužitkovat zbytky jídla v kuchyni
Téměř v každé domácnosti, kde se vaří, zůstávají nějaké zbytky jídla. Pokud nám jídlo chutná, není problém, abychom si jej dali ještě druhý den. Jsou však zbytky, na které zrovna chuť nemáme a nejsme tak marnotratní, abychom je vyhodili do odpadkového koše. Máme pro vás několik tipů, jak se dá zbylé jídlo ještě zužitkovat.
Krok 1
Vzpomeňte si na krokety
Koupili jste na svátky moc šunky? Pečený králík vám připadal dost suchý a další den si ho již nedáte? A kolik vám zbylo kuřecího masa? Žádný strach, budou z toho krokety! Nasekejte na jemno zbylé maso tak, aby ho bylo na jednu nevelkou misku, přidejte jednu nebo dvě lžíce bešamelové omáčky a rozšlehané vejce. Tuto směs vytvarujte do malých tuhých válečků a dejte na hodinu zmrazit. Krokety vyndejte z mrazničky, obalte je ve strouhance a osmažte dozlatova.
Krok 2
Omáčka ze zbylého dušeného masa
Udělejte z ní domácí ragú takové kvality, jakoby se vetřel do vaší kuchyně šéfkuchař. Zbylé maso nakrájejte na malé kousky, vložte je znovu do omáčky, přidejte 2 šálky červeného vína a 2 plechovky rozdrcených rajčat. Vše promíchejte, uveďte do varu a povařte 30 minut.
Krok 3
Přezrálé ovoce ─ vynikající chuť
Nevyhazujte jej na kompost nebo do odpadu. Dá se využít a ještě si moc pochutnáte. Přezrálé banány, jahody nebo broskve zmrazte a použijte je někdy jindy do jogurtu, pudingu nebo ovocem můžete ochutit nějakou piškotovou buchtu. Taková příchuť bude dokonce ještě lepší vlivem koncentrovaných cukrů v přezrálém ovoci.
Krok 4
Muffiny z ovesných vloček
Uvařenou ovesnou kaši, která vám zbyla z vydatné snídaně, použijte do těsta na muffiny. Přidejte kypřicí prášek do pečiva, vejce a další přísady podle receptu a uvidíte vynikající výsledek.
Krok 5
Zbylé víno jako skvělý dressing na salát
Nevylévejte to zbylé bílé nebo červené víno do výlevky! Dejte jej do sklenice se vzduchotěsným uzávěrem a uložte do chladničky. Až budete dělat zálivku vinegret, můžete smíchat víno napůl s octem a dressing tímto získá neobvyklou chuť. A nebo jinak, zbylé víno zmrazte. Nalijte jej do vaničky na kostky ledu a když budete příště dělat omáčku, guláš nebo nějaké dušené maso, kam budete chtít přidat víno, máte jej po ruce.
Krok 6
Zdravá zelenina
Zbylou zeleninu můžete uschovat až jeden týden. Nakrájejte ji na kostičky, lehce orestujte na oleji s chutným kořením (oreganem, bazalkou, pepřem). Do zeleniny přidejte zbylou rýži nebo jiné obilniny. Použijte ji pak jako náplň do slaného koláče nebo na vylepšení sekané.
Krok 7
Stále čerstvý chléb
Chcete, aby plátky chleba zůstaly déle čerstvé? Tak dejte do sáčku s chlebem stonek řapíkového celeru. Celer obsahuje velké množství vlhkosti, ale na povrchu zůstává suchý. Může být snad lepší zvlhčovač?