Jak zpracovat květy pampelišek
Jak zpracovat květy pampelišek | recepty z pampelišek na želé, čaj a sušenky . Blíží se doba kvetení pampelišek. Pampeliška lékařská (Smetanka) je sice nepříjemný plevel v trávníku a na zahrádce, ale žluté koberce květů na loukách jsou potěchou pro oko. Pampeliška je i ceněnou léčivkou, pro léčebné užití se sbírají všechny části rostliny. Nať se sklízí před květem, kořeny na jaře nebo podzim a květy se trhají v plném květu. Když se ve slunečný den zadíváte na louku plnou zářivých květů, vzpomeňte si na starou legendu o zrození pampelišky. Bylinka údajně vznikla z prachu, který rozvířil ohnivý vůz boha Slunce. V následujícím článku naleznete několik tipů na využití této krásné rostlinky.
Co je potřeba
Želé:
- 40 g pampeliškového květu (jen žlutou část)
- 300 ml vody
- šťáva z poloviny citronu
- 2 lžíce medu (lze ubrat i přidat)
- sáček želatiny
Sběr pampelišek
Na sběr pampelišek vyražte okolo poledne za slunečného počasí. Vyberte čistou louku stranou od komunikací a možných zdrojů znečištění. V ideálním případě se květy trhají po dešti. Natrhané hlavičky nechte zakryté papírem nebo krabicí, v květech se skrývají malí černí broučci a tímto způsobem se jich zbavíte. Odletí za světlem. Pak květy krátce opláchněte. Některé postupy opláchnutí nedoporučují, protože spláchnete i pylová zrnka, proto tento krok nechávám na vašem rozhodnutí.
Pampeliškový čaj
Výborný a osvěžující je také ledový pampeliškový čaj. Příprava je jednoduchá a ani nevyžaduje přesný rozpis. Sami si namíchejte nápoj z černého čaje připraveného obvyklým způsobem a nálevem ze žlutých částí květů. Čím více květů bude obsahovat nálev, tím bude chuť výraznější. Čaj oslaďte medem nebo přírodním cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Před konzumací ho nechte vychladit a podávejte s kostkou ledu a kolečkem citronu.
Pampeliškové sušenky
Pampeliška může být i přísadou v křehkých sušenkách k čaji. Těsto vypracujete ze 2,5 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1/2 hrnku žlutých okvětních plátků, 1 hrnku másla a špetky soli. Všechny ingredience spojte v těsto a z rozváleného vykrajujte různé tvary. Spojit suroviny chvilku trvá, těsto se drobí. Sušenky upečte při 180 °C. Pampeliškové lístečky z květů se mohou přidat do jakéhokoli receptu na sušenky, nemusíte se striktně řídit tímto.
Tipy
Pampeliškové květy bez zelených částí se také mohou přidávat např. do muffinů. Květy mají přirozeně medovou chuť, proto je výhodné těsto s pampeliškou sladit medem. Pampeliška musí být před přidáním do těsta suchá, aby těsto zbytečně nenaředila zbytkem vody. Nechte ji tedy dobře oschnout nebo ji osušte papírovou utěrkou.
Diskuze k článku