Jak zavařit pomazánku z grilovaného lilku
Pomazánka z grilovaného lilku je velmi chutná a navíc zdravá. Lze ji konzumovat namazanou na čerstvém pečivu k snídani či svačině nebo ji podávat jako předkrm natřenou na toustu či topince. Pokud si pomazánku připravíte ve větším množství, poradíme Vám, jak ji zavařit, aby dlouho vydržela.
Co je potřeba
Co je potřeba na 4 skleničky:
- 2 větší lilky
- 3 stroužky česneku (čerstvého či grilovaného)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 5 lžic olivového oleje
- sůl, pepř, kari či jiné oblíbené koření
- čerstvé bylinky
Dužinu vložíme do mixéru, přidáme oloupaný česnek (je možné jej ugrilovat spolu s lilkem), 4 lžíce olivového oleje, citronovou šťávu, sůl, koření a bylinky dle chuti.
Vše rozmixujeme dohladka a nakonec pomazánku podle potřeby dochutíme. Lilkovou pomazánku lze ihned konzumovat. Nejlépe však bude chutnat, když ji necháte alespoň 2 hodiny (ale klidně přes noc) odležet v lednici.
Tipy
Lilek lze doplnit grilovanými rajčaty, cibulí, paprikami, dýní nebo jinými druhy zeleniny.
Patříte-li mezi milovníky ostrých pokrmů, ochuťte pomazánkou chilli kořením nebo pokrájenou chilli papričkou.
Z bylinek se do této zeleninové pomazánky hodí zejména petrželka, šalvěj, oregano, bazalka či rozmarýn.
Diskuze k článku