Jak vyrobit zdravý bezinkový sirup
Jak vyrobit zdravý bezinkový sirup. Plody černého bezu (neboli bezinky) se nezpracovávají tak často jako jeho květy. Možná odrazuje skutečnost, že jsou v syrovém stavu mírně jedovaté. Pokud je však převaříte a budete je konzumovat v rozumném množství, vašemu zdraví naopak velmi prospějí. V následujícím článku naleznete postup, jak vyrobit zdravý bezinkový sirup a také se dozvíte, jak jej využít.
Co je potřeba
- 500 g otrhaných zralých bezinek
- 500 ml převařené nebo filtrované vody
- 300 g třtinového cukru
- 2 lžičky kyseliny citronové nebo 2 citrony (nejlépe v BIO kvalitě)
- 2 celé skořice a 5 hřebíčků (případně sáček s kořením na svařák)
- čisté lahve nebo skleničky
Bezinky jsou plody černého bezu, které dozrávají na konci léta. Mají celou řadu léčivých účinků, proto i bezinkový sirup využijete jako prevenci či léčbu mnoha onemocnění. Bude se vám hodit zejména v podzimním a zimním období, posiluje totiž imunitu, má protivirové účinky a bojuje proti horečce, chřipce a nachlazení. Mimo to předcházejí kardiovaskulárním onemocněním a diabetu, mají příznivý vliv na činnost mozku, zlepšují paměť a náladu, pomáhají při hubnutí, atd.
Bezinkový sirup užíváme v malém množství (po lžičce) jako prevenci. V případě onemocnění můžeme dávku krátkodobě navýšit. Sirupem si však také můžete občas skvěle ochutit palačinky nebo jiné dezerty.
Tipy
Bezinkový sirup je možné ochutit také vanilkovým luskem nebo trochou rumu. Pro sběr bezinek je vhodné použít nůžky a bezinky ze stopek otrhat až doma, třeba pomocí vidličky.
Varování
Nepoužívejte nezralé bobulky, které mohou mít mírné jedovaté účinky.
Diskuze k článku