Jak vhodně prostřít stůl
Jíme i očima. To znamená, že by pokrm měl na talíři vypadat lákavě. Ale hodně záleží i na tom, jak je stůl prostřený. K nejdůležitějším prvkům, které vyvolávají příjemný dojem, patří ubrus, jídelní ubrousky, talíře a květinová výzdoba. Jinak vypadá štědrovečerní tabule, jinak stůl prostřený při příležitosti rodinné oslavy a odlišnou podobu mívá při každodenním používání.
Obecně platí, že by ubrus, prostírání i charakter nádobí spolu měly ladit. A to nejen co do barevnosti, ale i pokud jde o styl. Jestliže to jde, zkusme si s tím, co máme k dispozici, pohrát. Abychom vytvořili skutečně harmonický celek, je zapotřebí, aby prostřený stůl vhodně zapadal do interiéru a nepůsobil rušivě.
Na ubrusu nešetřeme. Je dobré mít jich víc, z různých materiálů, ale i v barevném provedení. Bílá barva je neutrální, ale v některých případech skvěle poslouží, protože dává vyniknout dalším předmětům na stole. K nejoblíbenějším materiálům patří len a bavlna. Ubrus musí být vždy čistý a vyžehlený. Pro slavnostní příležitosti je velmi vhodný damašek. Kdo je kreativní, má doma šicí stroj a zbytky starších, kvalitních těžších látek, může si ušít originální ubrus a k tomu na míru i jídelní ubrousky.
Jídelní ubrousky patří k nejvariabilnějším prvkům. Mohou ladit s ubrusem tón v tónu, ale zrovna tak lze vytvářet zajímavé kontrasty a neotřelé barevné kombinace.
Na všech stranách stolu by měly být ohnuté okraje stejně dlouhé. Hlídejte, aby ubrus nebyl příliš velký. Ty části, které visí dolů, pak překážejí stolovníkům. Moderní jsou i takzvané běhouny. Dávají se doprostřed stolu a celé pojetí vypadá vzdušně a odlehčeně. Pokud zvolíte bílý ubrus, zkuste vybrat jiný než bílý porcelán, aby to nepůsobilo příliš fádně. Na druhou stranu se vyvarujte přílišné barevnosti, jinak nevynikne krása servírovaného pokrmu.
Je samozřejmostí, že veškeré talíře, sklenice a příbory, stejně jako nádobky na dochucovadla a další předměty, jsou čisté a vyleštěné.
Každý by měl mít u stolu dost místa. Výzdoba nesmí překážet a nepsaným pravidlem je, aby byla vkusná. Umělé květiny na stůl nepatří. Vázu pro čerstvé květiny vybírejte tak, aby v ní květiny držely a nepřepadávaly. Zrovna tak se postarejte o to, aby z nich nic neopadávalo.
Diskuze k článku