Jak vhodně prostřít stůl
Jíme i očima. To znamená, že by pokrm měl na talíři vypadat lákavě. Ale hodně záleží i na tom, jak je stůl prostřený. K nejdůležitějším prvkům, které vyvolávají příjemný dojem, patří ubrus, jídelní ubrousky, talíře a květinová výzdoba. Jinak vypadá štědrovečerní tabule, jinak stůl prostřený při příležitosti rodinné oslavy a odlišnou podobu mívá při každodenním používání.
Krok 1
Obecně platí, že by ubrus, prostírání i charakter nádobí spolu měly ladit. A to nejen co do barevnosti, ale i pokud jde o styl. Jestliže to jde, zkusme si s tím, co máme k dispozici, pohrát. Abychom vytvořili skutečně harmonický celek, je zapotřebí, aby prostřený stůl vhodně zapadal do interiéru a nepůsobil rušivě.
Na ubrusu nešetřeme. Je dobré mít jich víc, z různých materiálů, ale i v barevném provedení. Bílá barva je neutrální, ale v některých případech skvěle poslouží, protože dává vyniknout dalším předmětům na stole. K nejoblíbenějším materiálům patří len a bavlna. Ubrus musí být vždy čistý a vyžehlený. Pro slavnostní příležitosti je velmi vhodný damašek. Kdo je kreativní, má doma šicí stroj a zbytky starších, kvalitních těžších látek, může si ušít originální ubrus a k tomu na míru i jídelní ubrousky.
Krok 2
Jídelní ubrousky patří k nejvariabilnějším prvkům. Mohou ladit s ubrusem tón v tónu, ale zrovna tak lze vytvářet zajímavé kontrasty a neotřelé barevné kombinace.
Na všech stranách stolu by měly být ohnuté okraje stejně dlouhé. Hlídejte, aby ubrus nebyl příliš velký. Ty části, které visí dolů, pak překážejí stolovníkům. Moderní jsou i takzvané běhouny. Dávají se doprostřed stolu a celé pojetí vypadá vzdušně a odlehčeně. Pokud zvolíte bílý ubrus, zkuste vybrat jiný než bílý porcelán, aby to nepůsobilo příliš fádně. Na druhou stranu se vyvarujte přílišné barevnosti, jinak nevynikne krása servírovaného pokrmu.
Krok 3
Je samozřejmostí, že veškeré talíře, sklenice a příbory, stejně jako nádobky na dochucovadla a další předměty, jsou čisté a vyleštěné.
Každý by měl mít u stolu dost místa. Výzdoba nesmí překážet a nepsaným pravidlem je, aby byla vkusná. Umělé květiny na stůl nepatří. Vázu pro čerstvé květiny vybírejte tak, aby v ní květiny držely a nepřepadávaly. Zrovna tak se postarejte o to, aby z nich nic neopadávalo.