Jak upéct švédské Lusse kattor | kynuté pečivo se šafránem
Jak upéct švédské Lusse kattor | kynuté pečivo se šafránem. Lussekatter, Lussebullar nebo Saffransbullar – tak se jmenuje tradiční pečivo z kynutého těsta se šafránem, jež se ve Švédsku peče v prosinci tradičně na svátek Lucie 13. prosince. Hodí se k nápoji ze svařeného červeného vína (glögg). Původ pečiva je nejasný, údajně se prvně objevilo v Německu v 17. století a odtud se rozšířilo. V 19. století se začal slavit svátek Lucie a pečivo („nadýchané kočky“) se peklo v celé zemi. Podle jedné z legend Lucifer v převleku kočky bil děti, zatímco Ježíš v podobě dítěte jim rozdával buchty. Lussekatter se peče v mnoha podobách a věřilo se, že mají magickou moc. Pečivo je podobné našim velikonočním Jidášům, ale přidává se do nich šafrán, který měl zastrašit plachého ďábla. Šafrán dodá těstu krásnou žlutou barvu.