Jak upéct kakaové pracny | recept na tradiční vánoční cukroví
17. Prosinec 2020
Jak upéct kakaové pracny | recept na tradiční vánoční cukroví. Řekla bych, že co rodina, to tradiční, osvědčený a zaručeně nejlepší recept na pracny. Výborné křehké cukroví provoněné kořením nechybí na Vánoce snad v žádné domácnosti. A není se co divit, pracny jsou k tomu všemu navíc naprosto bezpracné. Pokud jste nakloněni změně od Vašeho osvědčeného receptu, naprosto bezpracně vyzkoušejte tyto kakaové, hořkosladké s nádechem hřebíčku a skořice.
Co je potřeba
Uvedené množství je přibližně na 90 menších pracen.
150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
40 g mletých vlašských ořechů
90 g másla
1 žloutek
1 lžíce tmavého kakaa
½ lžičky vanilkového cukru
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
1
V míse společně promíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, mleté vlašské ořechy, povolené máslo, žloutek, kakao, vanilkový cukr a koření.
2
Vypracujte tužší těsto. V případě, že se Vám těsto drobí, přidejte přiměřené množství másla, v opačném případně, příliš lepivého těsta, přidejte mouku. Dobře propracované těsto nechejte v chladu odpočinout nejlépe přes noc.
3
Formičky na pracny vymažte máslem, či pokud máte silikonové, této práce jste ušetřeni. Těsto po malých kouscích vtlačujte do formiček. Ty plňte tak do ¾, při pečení pracny vyběhnou a vyplní formičky.
4
Naplněné formičky přendejte na plech a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 12–15 min.
5
Pracny z formiček vyklopte a ještě horké můžete některé (nebo všechny) obalit v cukru, budou sladší.
6
Uchovávejte v chladu a servírujte nejlépe s horkým čajem či kávou.
Tipy
Pro opravdové zjednodušení už tak bezpracných pracen vřele doporučuji silikonová tvořítka, formičky. Nemusíte je zdlouhavě vymazávat a pracny z nich téměř samy vyskočí. Nebojujete tak s vařícími formičkami a vyklepnutím, které často způsobí zlomení vzácných kousků.
Dvoubarevné pracny | recept. Pracny jsou nejtradičnější z tradičních druhů vánočního cukroví. Pečou se téměř v každé domácnosti a není snad nikdo, kdo…
Jak upéct košíčky z pracnového těsta s ořechovou náplní | recept. Kořeněné pracny mají své zaryté odpůrce i milovníky, jež si bez nich neumí představi…
Vločková očka | recept. Ovesné vločky sice nejsou typickou ingrediencí při přípravě tradičního vánočního cukroví, ale v tomto receptu jsou provoněné m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku