Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jahodový propadlý koláč | recept

Jak upéct jahodový propadlý koláč | recept

Jahodový koláč | recept. Jednoduchých receptů na koláče ze sezónního ovoce není nikdy dost. Zvláště jahody jsou co se týče využití univerzální a vděčné. Tento recept spojuje jahody s tvarohem. Příprava koláče vám zabere pouze několik minut, proto je vhodný pro nečekanou návštěvu, nebo když si chcete užít krásného počasí a nechcete trávit příliš času v kuchyni. Jahody lze libovolně kombinovat nebo zaměnit s jiným sezónním ovocem. Propadlý koláč je výborný i v malinové variantě.

Co je potřeba

Ingredience na těsto:

  • 1 hrnek cukru krystal
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku mléka
  • 4 vejce

Ingredience na náplň:

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 100 ml polotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 100 g jahod
1

Připravíme si ingredience na těsto. Rozklepneme všechna vejce a přidáme k nim cukr. Vyšleháme do pěny. Přisypeme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mouku důkladně zapracujeme do vaječné pěny a postupně přiléváme olej a mléko. Mícháme do té doby, až nám vznikne hladké těsto.

2

Přichystáme si hlubší plech, který vyložíme pečícím papírem. Aby nám pečící papír k plechu i dobře přiléhal, lehce dno pokapeme vodou, papír pak snadno přilne a koláč bude mít pravidelný tvar. Troubu předehřejeme na 180 °C. Nalijeme všechno těsto na plech a uhladíme povrch. Těsto necháme chvíli stát a pustíme se do přípravy náplně.

3

Vaničku polotučného tvarohu vyklopíme do mísy, odměříme 100 ml mléka a přilijeme ho k tvarohu. Následně rozklepneme 1 vejce a přidáme ho do tvarohu, přisypeme cukr a mícháme dohladka. Pomocí lžíce pak tvarohovou směsí vytvoříme pruhy či mřížku podle vlastní fantazie.

4

Nakonec si očistíme jahody, omyjeme je a nakrájíme na čtvrtky. Jahodami poklademe celý pekáč, můžeme vytvořit obrazce nebo prostě jednoduše zaplnit každé místečko, aby byl celý koláč pokryt jahodami. Koláč vložíme do trouby a pečeme dozlatova při 180 °C po dobu cca 20 minut. Jahodový koláč necháme vychladnout. Podáváme jej nakrájený na řezy. Přeji dobrou chuť!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.