Jak upéct jahodový propadlý koláč | recept
Jahodový koláč | recept. Jednoduchých receptů na koláče ze sezónního ovoce není nikdy dost. Zvláště jahody jsou co se týče využití univerzální a vděčné. Tento recept spojuje jahody s tvarohem. Příprava koláče vám zabere pouze několik minut, proto je vhodný pro nečekanou návštěvu, nebo když si chcete užít krásného počasí a nechcete trávit příliš času v kuchyni. Jahody lze libovolně kombinovat nebo zaměnit s jiným sezónním ovocem. Propadlý koláč je výborný i v malinové variantě.
Co je potřeba
Ingredience na těsto:
- 1 hrnek cukru krystal
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku mléka
- 4 vejce
Ingredience na náplň:
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 100 ml polotučného mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- 100 g jahod
Připravíme si ingredience na těsto. Rozklepneme všechna vejce a přidáme k nim cukr. Vyšleháme do pěny. Přisypeme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mouku důkladně zapracujeme do vaječné pěny a postupně přiléváme olej a mléko. Mícháme do té doby, až nám vznikne hladké těsto.
Přichystáme si hlubší plech, který vyložíme pečícím papírem. Aby nám pečící papír k plechu i dobře přiléhal, lehce dno pokapeme vodou, papír pak snadno přilne a koláč bude mít pravidelný tvar. Troubu předehřejeme na 180 °C. Nalijeme všechno těsto na plech a uhladíme povrch. Těsto necháme chvíli stát a pustíme se do přípravy náplně.
Vaničku polotučného tvarohu vyklopíme do mísy, odměříme 100 ml mléka a přilijeme ho k tvarohu. Následně rozklepneme 1 vejce a přidáme ho do tvarohu, přisypeme cukr a mícháme dohladka. Pomocí lžíce pak tvarohovou směsí vytvoříme pruhy či mřížku podle vlastní fantazie.
Nakonec si očistíme jahody, omyjeme je a nakrájíme na čtvrtky. Jahodami poklademe celý pekáč, můžeme vytvořit obrazce nebo prostě jednoduše zaplnit každé místečko, aby byl celý koláč pokryt jahodami. Koláč vložíme do trouby a pečeme dozlatova při 180 °C po dobu cca 20 minut. Jahodový koláč necháme vychladnout. Podáváme jej nakrájený na řezy. Přeji dobrou chuť!
Diskuze k článku