Jak upéct borůvkovou bublaninu | recept
Jak upéct borůvkovou bublaninu | recept. Dva recepty na borůvkovou bublaninu – každý jiný. Borůvková bublanina je typický rychlý letní moučník, který lze podávat i jako sladké hlavní jídlo. Protože se pod pojmem bublanina skrývá v každém regionu (nebo i v rodině) něco jiného, přinášíme dva rozdílné recepty – jak upéct borůvkovou bublaninu z litého kynutého těsta a jak upéct borůvkovou bublaninu z těsta piškotového. Na obou bublaninách si náramně pochutnáte.
Co je potřeba
suroviny podle receptů na borůvkovou bublaninu
pečící trouba
Na borůvkovou bublaninu z litého kynutého těsta budeme potřebovat 500 gramů polohrubé mouky, 80 g cukru, 100 g tuku, dva žloutky, větší špetku soli, půl litru mléka, 30 g kvasnic, půl kilogramu borůvek. Na drobenku dále 150 gramů mouky, 80 g cukru, 80 g másla, citronovou kůru, vanilinový cukr. Všechny přísady si předem připravíme na jedno místo, aby měly stejnou teplotu.
V míse nebo hnětací nádobě rozmícháme droždí s lžičkou cukru, mléka a mouky na řídký kvásek, který necháme vzejít. Přidáme prosátou mouku, cukr, žloutky, mléko a vlahý tuk. Vypracujeme řídké těsto, které hned nalijeme do dobře vymazaného a vysypaného pekáčku nebo do koláčové formy. Těsto necháme na teplém místě půl hodiny kynout.
Vykynuté těsto posypeme přebranými borůvkami a drobenkou, do které můžeme přimíchat trochu strouhaného perníku. Vložíme do trouby předem vyhřáté na maximum, borůvkovou bublaninu rychle zapečeme, pak teplotu snížíme na 180 až 200 stupňů Celsia a bublaninu zvolna propékáme asi 45 minut. Toto propékání je důležité, protože se jedná o řídké těsto, které by se mohlo snadno srazit (vytvořit „brousek“).
Úplně jiná je borůvková bublanina z piškotového těsta. Na malý plech budeme potřebovat čtyři vejce, 160 gramů cukru, 120 g polohrubé mouky, citronovou kůru, tuk na vymazání formy nebo plechu a 300 gramů borůvek. Borůvky mohou být čerstvé nebo zmražené – u piškotového těsta mražené borůvky nevadí – snížení teploty těsta nevadí.
Diskuze k článku