Jak udělat vepřovou pečeni na smetaně | recept
Recept na vepřovou pečeni na smetaně. Vepřová pečeně na smetaně je slavnostnější jídlo, které bude chutnat hlavně milovníkům kořenitých smetanových omáček typu svíčková. Vepřová na smetaně se svíčkové tak trochu podobá. I když je tato úprava vepřového masa pracnější, naši blízcí si na ni jistě pochutnají, takže se vyplatí čas od času ji uvařit. Jak se dělá vepřová na smetaně? Přinášíme recept.
Co je potřeba
- Vepřová plec nebo kýta (na jednu porci tak 150 gramů v syrovém stavu)
- Kořenová zelenina, cibule, tuk
- Jalovec, nové koření, mletý pepř, bobkový list, sůl
- Sladká smetana (šlehačka) nebo zakysaná smetana
- Kuchyňské vybavení a zařízení
Vepřová pečeně na smetaně, respektive se smetanovou omáčkou, je energetické jídlo. Proto ji připravujeme spíše v zimních měsících, kdy je organismus na kalorická jídla tak nějak lépe připraven. Vepřová na smetaně chutná díky použitým ingrediencím trochu jako svíčková na smetaně. A tak jako svíčkovou nepřipravujeme každý týden, také vepřová na smetaně patří spíše k jídlům svátečnějšího charakteru. Kdo si hlídá spotřebované kalorie, musí po tomto jídle přidat pár dřepů nebo ošidit další jídla.
Vepřovou na smetaně připravujeme buď z vepřové kýty nebo z vepřové plece. Vzhledem k současné kondici chovných vepříků, kteří jsou štíhlí a netuční, je vepřová plec možná i chutnější (šťavnatější) než dříve více ceněná kýta. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na delší „šály“. Při krájení využíváme přirozené stavby masa (oddělíme celou část svalu) nebo maso krájíme po vlákně.
Recept na vepřovou pečeni na smetaně: Dvě větší cibule nakrájíme nahrubo a dáme zpěnit na dvě lžíce másla nebo rostlinného másla. Očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu – dvě tři mrkve (podle velikosti), jednu petržel, půl bulvy celeru, a to v takovém poměru, aby „bílá“ kořenová zelenina činila třetinu množství mrkve. Zeleninu přidáme k cibuli a orestujeme ji.
Na zeleninový základ přidáme posolené kusy masa. Opečeme je ze všech stran (zelenina se bude zároveň také ještě dál opékat. Okořeníme asi šesti kuličkami jalovce, čtyřmi kuličkami nového koření, mletým pepřem a dvěma bobkovými listy. Opečené („zatažené“) maso podlijeme vodou (aby bylo z poloviny potopené), kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby péci.
Jestliže nespěcháme, pečeme asi patnáct minut na plný výkon trouby a pak teplotu snížíme na sto stupňů a maso zvolna pečeme delší dobu, až je dokonale měkké. Během pečení kontrolujeme stav tekutiny, případně trochu podlijeme. Maso také alespoň dvakrát otočíme. Měkké kusy vepřového masa vyjmeme a dáme stranou. Přes vlákno nakrájíme na plátky. Plátky pokropíme šťávou z výpeku a uchováme přikryté na teplém místě.
Z výpeku vyjmeme bobkový list a kuličky nového koření, jalovec ponecháme. Zeleninovou směs s výpekem rozmixujeme (ručním nebo stolním mixerem). Jestliže mixer nemáme, propasírujeme zeleninu s výpekem přes ostré síto (jde to snadno). Rozmixovanou zeleninu doplníme vodou na potřebné množství. V hrnečku rozkloktáme s trochou vody jednu šlehačku nebo zakysanou smetanu a dvě lžíce hladké mouky. Vlijeme k zelenině a provaříme. Zkorigujeme hustotu (přidáním trochy mouky nebo rozředěním). Dochutíme solí, citronovou šťávou, troškou cukru, mletým pepřem.
Zkontrolujeme teplotu vepřové pečeně. Jestliže vychladlo, v mikrovlnce je přihřejeme. Na talíř klademe plátky masa a přílohu, omáčku lijeme tak, aby maso zůstalo „čisté“. Vepřová na smetaně nejlépe chutná s dobrým houskovým knedlíkem. Ale milovníci filmu Pelíšky mají v paměti uloženo, že se vepřová na smetaně v některých rodinách podává i s jemným „vídeňským“ bramborovým knedlíkem, alias nokem.
Tipy
- Jestliže máme třeba zbytek červeného vína (i docela obyčejného stolního), o který už nikdo nemá zájem, můžeme jím vepřové maso zalít před vložením do trouby (stačí tak hrnek). Dále postupujeme naprosto stejně. Vepřová na smetaně dostane pikantní „jinou dimenzi“.
- Vepřová na smetaně dobře chutná s brusinkami, s arónií či s jeřabinami naloženými a la brusinky a se sklenkou červeného vína.
Diskuze k článku