Jak udělat vánoční cukroví zvané pravé elišky | recept
Tradiční vánoční cukroví, ale bez tuku, másla a mouky? Ano, Majkl, Kanaďan žijící v České republice, představuje rodinný recept své prababičky na vánoční cukroví, které se nazývá "elišky". Základ elišek tvoří oplatka, na kterou se v troubě zapeče směs z vajec, oříšků, mandlí, kandovaného ovoce, zázvoru, cukru a koření, jako je skořice, hřebíček, koriandr, nové koření, kardamon a muškátový oříšek. Cukroví pečeme při 200 °C 15 minut. Elišky nakonec zdobíme čokoládovou polevou a oříšky.
Co je potřeba
Suroviny na 60 ks elišek:
500 g třtinového cukru
6 ks slepičích vajec
1 sáček vanilínový cukr
250 g lískových ořechů, hrubě namletých
250 g mandlí, jemně namletých
100 g vlašských ořechů, hrubě namletých
100 g kandované pomerančové kůry
100 g kandované citrónové kůry
1 lž. citrónové kůry
1 lž. pomerančové kůry
50 g kandovaného zázvoru
1/2 lžička od každého z koření: skořice, hřebíček, koriandr, nové koření, kardamon, muškátový oříšek
60 ks oplatků na pečení, 7 cm průměr (např. německé značky Küchle)
Tipy
Oplatky a podobné recepty na vánoční cukroví se základem z oplatek jsou známé v bavorském městě Günzburg. Pokud někdo z vašich známých nebo rodiny do Německa jezdí, řekněte mu, aby Vám oplatky nakoupil do zásoby. Budou se hodit.
Diskuze k videu