Jak udělat tvarůžkovou pomazánku ─ pomazánka z olomouckých tvarůžků | recept
Tvarůžková pomazánka – recept na pomazánku z olomouckých tvarůžků. Tvarůžky a zrající sýry jsou synonymem vůně vesnického domova. Dnes již téměř nikdo doma sýry nevyrábí, jdeme si je koupit. Tvarůžkový sýr – to je pro někoho delikatesa a chuťové pohlazení, pro druhého nic lákavého. Možná je to pikantní a výraznou vůni, která je charakteristická procesem zrání sýru. A pravdou je, že každému nelichotí. Pokud chováte k těmto sýrům přízeň, udělejte si snadnou tvarůžkovou pomazánku pro skvělou chuť a pro vaše zdraví.
Co je potřeba
1 balení olomouckých tvarůžků
1 lžíce pomazánkového másla
1 lžíce zakysané smetany
1 lžíce másla
Než se pustíme do přípravy tvarůžkové pomazánky, neuškodí pár informací. Tvarůžky, nejznámější jsou ty olomoucké, jsou produktem zrajícího sýru vyrobeného z netučného kyselého tvarohu. Vlivem rozkladu bílkoviny sýra při zrání mají tvarůžky nezaměnitelnou chuť a vůni. Olomoucké tvarůžky mají nízkou energetickou hodnotu a patří mezi ty nejkvalitnější zrající sýry.
A jdeme na to. Připravíme si jedno balení olomouckých tvarůžků, nezáleží na tom, v jaké podobě – buď mají tvar koleček nebo válečků. V nabídce jsou také ochucené tvarůžky kořením a kmínem nakrájené na kousky. Tvarůžky dáme do misky a rozmačkáme je vidličkou. Na jemné kousky to vždy nejde dobře, ovlivní to, jak jsou tvarůžky zralé. Vůbec nevadí, když tam budou nějaké kousky, o to je výsledná konzistencepomazánky zajímavější.
Množství vyrobené tvarůžkové pomazánky stačí na několik chlebů nebo veček pro celou rodinu, takže i s přidáním másla tvarůžková pomazánka není příliš kalorická. Berme v úvahu, že tvarůžky samotné mají nízkou energetickou hodnotu. Pomazánku z olomouckých tvarůžek podáváme s pečivem, nebo ji namažeme na opražené večky. Dobrou chuť!
Diskuze k článku