Jak udělat sváteční ořechový koláč | recept
Jak udělat sváteční ořechový koláč | recept. Aby měl sváteční ořechový koláč pěkný vzhled a kůrku je lepší povrch zvlhčit. To navíc umožní dobré nabývání moučníku. Proto povrch ořechového koláče potíráme rozšlehaným vejcem. Potírat ořechový koláč můžeme i oslazeným mlékem či bílou kávou. Pojďme na recept na ořechový koláč.
Co je potřeba
80 – 100 ml mléka
20 g droždí
4 – 5 lžic moučkového cukru
600 g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
sůl
250 g másla
4 žloutky
1 vanilkový cukr
citron
200 g meruňkového džemu
tuk na vymazání plechu
čokoládová poleva
ořechy na posypání
ořechová vrstva:
4 bílky
150 g moučkového cukru
200 g vlašských ořechů
rum
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a necháme vykynout.
Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, rozehřátý tuk, rozšlehané žloutky, špetku soli, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citrónu a dobře vypracujeme.
Těsto musí být vláčné, aby se dalo válet.
Těsto přikryjeme a necháme vykynout.
Mezitím si vyšleháme bílky, přidáme cukr a došleháme.
Do tuhého sněhu zamícháme nastrouhané ořechy a trochu rumu.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme na velikost plechu.
První díl vložíme na tukem vymazaný plech, potřeme polovinou meruňkového džemu, přikryjeme druhým těstem.
Poté potřeme ořechovým sněhem, přikryjeme třetím těstem, potřeme zbylým džemem a přikryjeme čtvrtým těstem.
Koláč několikrát propíchneme vidličkou, aby se netvořily bubliny.
Ve středně vyhřáté troubě zvolna pečeme 40 minut.
Koláč necháme vychladnout a poté ho potřeme čokoládovou polevou, kterou ozdobíme nastrouhanými ořechy.
Diskuze k článku