Jak udělat Profitterol
Francouzský moučník profitterol do země galského kohouta přinesl kuchař Popelini, jeden z desítky florentských kuchařů, které si s sebou na královský dvůr přivedla Kateřina Medicejská.
Co je potřeba
Na 24 kousků:
Těsto
0,5 l vody
120 g másla
250 g hladké mouky
špetka soli
6 vajec
Krém:
1 l mléka
8 žloutků
200 g cukru
80 g hladké mouky
1 citron
špetka soli
ovoce podle chuti
Upečené těsto můžeme také naplnit zmrzlinou, pudinkem, marmeládou…
Čokoláda
200 g hořké čokolády
100 g kakaa
200 g másla
150 g cukru moučka
0,5 l mléka
0,5 l smetany
V hrnci zahřejeme vodu a máslo. Jakmile začne vřít, osolíme, přidáme prosátou mouku a promícháme.
Po vychladnutí vmícháme 6 vajec. Směsí naplníme cukrářský pytlík a na plech s pečícím papírem vytvoříme “šneky”.
Pečeme v předehřáté troubě na 180° 20 minut.
Po upečení pootevřeme dvířka od trouby a necháme pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo.
Ve vodní lázni smícháme všechny ingredience, až nám vznikne hladká čokoládová poleva.
Naplněné šneky obalíme v čokoládě a necháme ztuhnout v lednici.
Diskuze k článku