Jak udělat pórkovou omáčku | recept
Jak udělat pórkovou omáčku | recept. Recept na pórkovou omáčku. Zajímavostí je, že pórek byl pěstován již Egypťany, Řeky a Římany ve starověku. Dokonce se místy o něm zmiňuje také Starý zákon. Římané si ho natolik oblíbili, že měly zvláštní název pro zahrádky, na kterých ho pěstovali - říkali jim "porrinae".
Co je potřeba
1 středně velký pórek (bílá část)
1 lžíce másla
sůl
mletý pepř
500 ml smetany
3 lžíce hladké mouky
2 žloutky
Nejprve si nakrájíme nadrobno pórek.
Pórek podusíme na másle doměkka a podle chuti solíme a pepříme.
Ve čtvrtině smetany si rozmícháme mouku a zbylou smetanu uvedeme do varu.
Teplotu snížíme a vmícháme smetanu s moukou.
Za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.
Omáčku osolíme a přidáme do ní pórek, žloutky rozšlehané v troše studeného mléka a prohřejeme.
Podáváme s těstovinami či knedlíky a hovězím masem.
Diskuze k článku