jaktak.cz

Jak udělat pórkovou omáčku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat pórkovou omáčku | recept. Recept na pórkovou omáčku. Zajímavostí je, že pórek byl pěstován již Egypťany, Řeky a Římany ve starověku. Dokonce se místy o něm zmiňuje také Starý zákon. Římané si ho natolik oblíbili, že měly zvláštní název pro zahrádky, na kterých ho pěstovali - říkali jim "porrinae".

Co je potřeba

1 středně velký pórek (bílá část)
1 lžíce másla
sůl
mletý pepř
500 ml smetany
3 lžíce hladké mouky
2 žloutky

Krok 1

Nejprve si nakrájíme nadrobno pórek.

Krok 2

Pórek podusíme na másle doměkka a podle chuti solíme a pepříme.

Krok 3

Ve čtvrtině smetany si rozmícháme mouku a zbylou smetanu uvedeme do varu.

Krok 4

Teplotu snížíme a vmícháme smetanu s moukou.

Krok 5

Za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.

Krok 6

Omáčku osolíme a přidáme do ní pórek, žloutky rozšlehané v troše studeného mléka a prohřejeme.

Krok 7

Podáváme s těstovinami či knedlíky a hovězím masem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-porkovou-omacku-recept.html