Jak udělat malinový dort | recept na ovocný piškotový dort
Jak udělat malinový dort | recept na ovocný piškotový dort. Recept na klasický malinový dort, který nabízíme, patří mezi klasiku českého a slovenského svátečního domácího pečení. Je mnohokrát vyzkoušený, oblíbený. V knihách a sešitech sbírek receptů u něho bývá hvězdička. Recepturu je radno dodržet. Z dortu nakrájíme 12 poctivých kousků.
Co je potřeba
Korpus:
6 vajec
140 gramů moučkového cukru
1 vanilkový cukr
50 gramů mletých ořechů
100 gramů hrubé mouky
čtvrtina prášku do pečiva
Náplň:
2 dcl mléka
1 žloutek
20 gramů kukuřičného škrobu (maizeny)
150 gramů másla
100 gramů moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 gramů malin
šlehačka a pár malin na ozdobu
Korpus na malinový dort upečeme den dopředu, aby zvláčněl. Z šesti vajec oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Přidáme do něj 140 gramů moučkového cukru, jeden vanilkový cukr a znovu šleháme. Po jednom zašleháme všech šest žloutků a 50 gramů mletých ořechů. Nakonec přimícháme 100 gramů hrubé mouky se čtvrtinou prášku do pečiva.
Kulatou velkou dortovou formu jemně, ale po celé vnitřní ploše vymažeme tukem a vysypeme prosátou strouhankou. Zbytek strouhánky vyklepeme, aby se ve formě nevytvořila nesouměrná vrstva. Těsto nalijeme do formy a upečeme při 200°C – bude to trvat asi půl hodiny.
Když už se nám bude dort zdát upečený, vpíchneme doprostřed špejli. Jestliže bude po vytažení polepená syrovým těstem, musíme ještě chvíli péct. Když je špejle suchá, je dort upečen. Vyklopíme z formy a necháme do druhého dne v chladu odležet.
Před plnění připravíme malinovou náplň. Ve dvou deci mléka, jednoho žloutku a 20 gramů kukuřičného škrobu (maizeny) uvaříme hustou kašičku. Necháme dokonale vychladnout (třeba hrnek vložíme do studené vody). Vyšleháme 150 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru a jeden vanilkový cukr. Po lžičkách přidáváme kaši z maizeny. Když je krém nadýchaný, vmícháme 250 gramů kvalitních čistých nejlépe zahradních malin.
Dort uprostřed rozřízneme na dva kotouče. Použijeme dlouhý stejně široký nůž s pilkou. Pomocí nože sejmeme svrchní část. Dáme pozor, aby se nezlomila (to se stává u čerstvého neodleželého korpusu).
Na spodní část naneseme malinovou náplň. Přiklopíme horní vrstvu, dobře přitiskneme. Upravíme boky (uhladíme malinovou náplň). Necháme několik hodin uležet. Porce zdobíme pravou šlehačkou a malinami.
Diskuze k článku