Jak udělat jarní omeletu s kopřivami a parmazánem | recept
Jarní omeleta s kopřivami a parmazánem | recept. Mladé kopřivy jsou bohaté na minerály a vitamíny, a tak je nasnadě, zejména pro ty strávníky, co si dávají záležet na sezónním jídle, vyrobit zdravý pokrm právě z kopřiv. Nejlepší je pro konzumaci kopřiv trhat srdíčka (vrchní část listů), a to zjara. Kdo si nasbírá kopřivy v horských oblastech, kde je drsněji a jaro začíná déle, má mladé kopřivy i v pozdějším období. Nejčastější využití mladých kopřiv je do různých zeleninových salátů a na omelety. Udělejte si pro zpestření jídelníčku jarní omeletu s kopřivami a parmazánem. Je to rychlé a výborné jídlo.
Co je potřeba
Na jednu omeletu:
- hrstku mladých kopřiv
- hrstku najemno nakrájené zeleniny
- 2 vejce
- parmazán / mozzarellu
- sůl, pepř
- trochu oleje
Na pánvičce s trochou oleje restujeme nahrubo nasekané kopřivy a nakrájenou zeleninu (já jsem použila jemně nakrouhanou mraženou zeleninu, možná někdo namítne, proč ne čerstvou, ale co si budeme povídat, mražená zelenina je vždy bez práce ihned po ruce). Restujeme jen krátce, neboť smažením omelety se ještě restování dokončí a zelenina by tak byla tmavá.
Vajíčka budeme lít na rozpálenou pánev s restovanou zeleninou, kterou na pánvi rozprostřeme. Zpočátku zvýšíme plamen, protože vajíčka teplotu pánve zchladí, po chvíli snížíme na střední výhřevnost, tak, aby se omeleta opékala. Obracečkou nadzvedneme opatrně okraj omelety, abychom ji nepotrhali a podle potřeby teplotu upravíme – snížíme nebo zvýšíme. Když je omeleta na povrchu zhoustlá (nesmí být uprostřed ještě tekoucí, nepodařilo by se nám omeletu obrátit), opečeme omeletu i z druhé strany, tady je doba opékání již kratší.
Diskuze k článku