Jak udělat houbový sulc | recept
Houbový sulc | recept. V místech s dostatkem dešťových srážek se začínají objevovat houby, a proto s předstihem nabízím recept na jejich zpracování. Má tu výhodu, že zpracujete loňskou zásobu nakládaných hub a pokud již žádnou nemáte, lze sulc připravit z hub čerstvých, právě nasbíraných. Hodí se jakékoli z tvrdších druhů.
Co je potřeba
- 200 g nakládaných nebo svařených čerstvých hub
- 3 vařená vejce natvrdo
- 200 g uzeného masa nebo šunky
- sáček práškové želatiny
- voda potřebná pro přípravu želatiny – podle návodu na sáčku (500 ml)
- sůl
- cukr
- ocet
- trochu nakládané zeleniny na ozdobu
- zelená petržel
- forma na srnčí hřbet (nebo jiná)
Uzené maso nebo šunku pokrájíme na kostičky, část vajec na plátky a zbytek protlačíme kolečkem na krájení brambor. Zeleninu vybereme podle sebe, každému chutná jiná. Měla by však být barevná, aby výsledek lahodil oku. Nezáleží na tom, jestli bude zelenina sterilovaná nebo čerstvá. Jen mrkev doporučuji předvařit, v aspiku by působila rušivě, je příliš tvrdá.
Nálev uvařte podle návodu na sáčku se želatinou. Každý výrobce má jinak velkou gramáž a trochu jiný postup. Pokud si troufnete, nemusíte se řídit návodem na sáčku a ochutit si roztok podle sebe. Formu na srnčí hřbet (popř. jinou) potřete olejem a nalijte do ní trochu rozpuštěného ochuceného želatinového roztoku. Dejte formu na několik minut do chladničky, aby rosol ztuhl. Rychleji to půjde, jestliže formu dáte chladit ještě před tím, než začnete připravovat sulc (např. 2 hod. předem nebo přes noc). Na ztuhlou vrstvu rozložte plátky vajec, zeleniny a petrželovou nať. Dejte si záležet, tato vrstva je ozdobou celého sulcu. Nalijte na ni tenkou vrstvu želatiny a opět nechte ztuhnout.
Po dobu vytváření prvních vrstev sulcu nechte kastrůlek s želatinou stát na teplé, ale vypnuté plotýnce, aby neztuhla. Občas ji promíchejte. Jakmile je pevná i druhá vrstva aspiku, začněte vrstvit houby, zbytek vajec, zeleniny a šunky. Vše zalijte zbylým nálevem tak, aby všechny suroviny byly potopené. Nechte ztuhnout v chladu, nejlépe do druhého dne. Před vyklápěním z formy opatrně nožem uvolněte okraje.
Diskuze k článku