Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí ruská vejce | recept

Jak udělat domácí ruská vejce | recept

Domácí ruská vejce | recept. Ruská vejce není třeba představovat, každý se s nimi někdy setkal. Ne všechna ta obložená vejce jsou ale ta pravá „ruská“, mezi nimi jsou drobné rozdíly ve složení. Dříve byly pro všechny lahůdkářské výrobny závazné normy, takže po celé republice se kupoval výrobek stejného složení. Dnes už se s tímto označením tak často nesetkáte, běžnější je název obložené vejce, kdy každý výrobce má vlastní recepturu. Ruská vejce podle Norem studené kuchyně předepisují vlašský salát jako základ. Vilém Vrabec ve své Studené kuchyni zase salát ruský. Recept na vlašský salát naleznete na našich stránkách zde: Jak udělat vlašský salát (pravý vlašák) | recept, recept na ruský salát je uveden v dnešním článku. Množství si upřesněte podle potřebného množství.

Co je potřeba

Na salát:

  • 250 g vařených brambor
  • 150 g uzeného masa
  • 100 g šunky nebo šunkového salámu
  • 150 g kyselých okurek
  • 100 g matjesů (slanečků)
  • 100 g konzervovaného hrášku
  • 80 g cibule
  • 50 g čerstvých nebo naložených ostrých paprik
  • 400 g majonézy
  • sůl
  • pepř
  • ocet na dochucení
  • několik kapek worcesterové omáčky  

Na dohotovení:

  • vejce vařená natvrdo
  • zelený listový salát
  • plátek citronu
  • plátek uzeného lososa
  • majonéza zředěná okurkovým lákem
  • kaviár (šunka)
1

Všechny potřebné suroviny na salát, kromě hrášku, pokrájíme na drobné kostičky, přidáme hrášek a dobře vše promícháme. Osolíme, opepříme a dochutíme octem a worcesterovou omáčkou. Nakonec vmícháme majonézu.

2

Hotový salát upravíme pomocí kulatého tvořítka do středu talíře (viz ilustrační fotografie). Ruská vejce můžete připravit i do misek, popř. do kelímků na pozdější svačinu.

3

Na obložení salátu budete potřebovat vejce uvařená natvrdo. Vejce natvrdo se po vložení do studené vody vaří asi 9 – 10 minut. Jestliže je vložíte do vroucí vody, vařte je 10 – 11 minut. Vejce nevařte nikdy déle než je nutné, předejdete nazelenalému zbarvení žloutku. Vejce po uvaření naklepejte a zalijte studenou vodou. Nechte je dobře vystydnout. Ke zdobení si připravte listy zeleného salátu, kolečka citronu, trochu majonézy rozředěné lákem na okurky, plátky šunky a plátek uzeného lososa.

4

Studená vařená vejce podélně rozkrojíme na polovinu a přiložíme ze čtyř stran k salátu na talíři. Vejce přikládejte žloutkem k salátu. Vše polijte majonézou zředěnou lákem z okurek. Láku přidejte jen trochu, přeliv nesmí být moc hustý, aby nestékal.

5

Ze dvou stran mezi vejce naaranžujeme zelený listový salát, do zbývajících mezer plátky citronu. Nahoru stočíme proužek uzeného lososa. Podle Mistra Vrabce na každé vejce přijde lžička kaviáru a může se servírovat. Já kaviár vynechávám a přidávám plátky šunky. Ať vám chutná!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.