Jak udělat domácí ruská vejce | recept
Domácí ruská vejce | recept. Ruská vejce není třeba představovat, každý se s nimi někdy setkal. Ne všechna ta obložená vejce jsou ale ta pravá „ruská“, mezi nimi jsou drobné rozdíly ve složení. Dříve byly pro všechny lahůdkářské výrobny závazné normy, takže po celé republice se kupoval výrobek stejného složení. Dnes už se s tímto označením tak často nesetkáte, běžnější je název obložené vejce, kdy každý výrobce má vlastní recepturu. Ruská vejce podle Norem studené kuchyně předepisují vlašský salát jako základ. Vilém Vrabec ve své Studené kuchyni zase salát ruský. Recept na vlašský salát naleznete na našich stránkách zde: Jak udělat vlašský salát (pravý vlašák) | recept, recept na ruský salát je uveden v dnešním článku. Množství si upřesněte podle potřebného množství.
Co je potřeba
Na salát:
- 250 g vařených brambor
- 150 g uzeného masa
- 100 g šunky nebo šunkového salámu
- 150 g kyselých okurek
- 100 g matjesů (slanečků)
- 100 g konzervovaného hrášku
- 80 g cibule
- 50 g čerstvých nebo naložených ostrých paprik
- 400 g majonézy
- sůl
- pepř
- ocet na dochucení
- několik kapek worcesterové omáčky
Na dohotovení:
- vejce vařená natvrdo
- zelený listový salát
- plátek citronu
- plátek uzeného lososa
- majonéza zředěná okurkovým lákem
- kaviár (šunka)
Na obložení salátu budete potřebovat vejce uvařená natvrdo. Vejce natvrdo se po vložení do studené vody vaří asi 9 – 10 minut. Jestliže je vložíte do vroucí vody, vařte je 10 – 11 minut. Vejce nevařte nikdy déle než je nutné, předejdete nazelenalému zbarvení žloutku. Vejce po uvaření naklepejte a zalijte studenou vodou. Nechte je dobře vystydnout. Ke zdobení si připravte listy zeleného salátu, kolečka citronu, trochu majonézy rozředěné lákem na okurky, plátky šunky a plátek uzeného lososa.
Diskuze k článku