Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept
Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept. Nugeta, to je taková sestra Nutelly. Obě dámy jsou z rodiny čokoládových pomazánek, oblíbených u většiny z nás, a to navzdory všem dietním snahám. Lžička zabořená do sladkého krému, podávaná nejlépe rovnou do pusy či na bílém pečivu, je jednoduše silnější. A až zjistíte, jak snadno doma Nugetu připravíte, budete mít lžičku v ruce velice často, to mi věřte.
Co je potřeba
Suroviny:
- 200 g nesolených arašídů
- 2 lžíce slunečnicového či arašídového oleje
- 1 lžička vanilkového aroma
- špetka soli
- 1 lžíce tmavého kakaa
- 400 g kvalitní mléčné čokolády
Ještě teplou pomazánku rozdělte do vysterilizovaných sklenic. Skladujte v suchu a temnu. Pro delší uchování doporučuji skladovat v lednici. Pomazánku vyndejte z lednice chvilku před podáváním, aby povolila, v lednici totiž hodně ztuhne. Pro případ tajného ujídání lžičkou si raději odložte jednu skleničku do spíže.
Tipy
Pro ty z vás, pro které by byla Nugeta příliš sladká – zkuste experimentovat s čokoládou. Dávka čokolády nemusí být pouze plně mléčná, ale lze kombinovat s kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládou či čokoládou na vaření. Sama jsem vyzkoušela poměr 300 g mléčné čokolády a 100 g hořké a nebylo to vůbec od věci.
Varování
U čokolády opravdu dbejte na kvalitu, tedy aby čokoláda byla opravdu čokoláda a ne směs rostlinných a palmových tuků, což se dočtete ve složení uvedeném na obale. „Nepravá“ čokoláda se hůře rozpouští a výsledná Nugeta by navíc byla příliš mastná.
Diskuze k článku