Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí dipy ke grilovanému masu | 5 receptů

Jak udělat domácí dipy ke grilovanému masu | 5 receptů

Domácí dipy ke grilovanému masu | recepty. Teplé počasí svádí nejen k posezení venku, ale i k oblíbené společenské a kulinářské kratochvíli – grilování. Zkuste svým hostům tentokrát nenabídnout k masu obvyklý a nudný kečup a hořčici a překvapte je variací doma vyrobených dipů. Jejich příprava vám zabere jen pár minut a hosté příjemnou změnu jistě ocení. Samotný pojem „dip“ se u nás zahnízdil teprve nedávno a mohli bychom ho nahradit pojmem „studená omáčka“, která se obvykle servíruje v malých miskách a namáčí se do ní maso, zelenina, pečivo, hranolky a podobně. Jejím základem většinou bývá zakysaná smetana, bílý jogurt, tvaroh nebo majonéza. Jiné dipy se připravují přímo ze zeleniny či ovoce. Pojďme si některé z nich vyzkoušet.

1

Česnekový dip – pro naše zdraví

  • 500 g bílého jogurtu
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g Eidamu
  • šťáva z citronu
  • sůl, pepř

Eidam najemno nastrouháme, česnek prolisujeme, promícháme s jogurtem a dle chuti osolíme, opepříme a dochutíme šťávou z citronu.

2

Rajčatový dip – je libo Mexiko?

  • 5 rajčat
  • 1 malá cibule
  • 1 chilli paprička
  • 3 stroužky česneku
  • jablečný ocet
  • třtinový cukr, sůl, pepř

Všechnu zeleninu nadrobno nakrájíme a asi 15 minut povaříme. Poté směr rozmixujeme a dochutíme zbylými surovinami.

3

Tzatziki – tradiční řecká pochoutka

  • 1 tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 salátová okurka
  • kopr
  • česnek
  • sůl a pepř

Z nastrouhané okurky slijeme vodu, přidáme najemno nasekaný kopr, prolisovaný česnek a dle chuti osolíme a opepříme. Následně okurku smícháme s tvarohem a zakysanou smetanou. Někdo dává místo tvarohu bílý jogurt. Je možné také koupit směs koření, která je určena přímo pro tzatziki.

4

Švestkový dip – s vůní skořice

  • 500 g omytých a vypeckovaných švestek
  • 2 stroužky česneku
  • třtinový cukr
  • 1 dl červeného vína
  • špetka skořice
  • špetka nadrceného hřebíčku
  • sůl
  • dle chuti mletý zázvor

Pokrájené švestky podlijeme vínem, trochou vody a asi 15 minut dusíme společně s česnekem, skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Nakonec směs rozmixujeme, dosladíme a dosolíme.

5

Kari – s chutí Orientu

  • 1 bílý jogurt
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžičky kari koření
  • 3 jarní cibulky
  • špetka soli, pepře a cukru

Cibulku nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní suroviny a pečlivě promícháme, aby se chutě spojily.

Autor: Jasanka
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.