Jak udělat domácí dipy ke grilovanému masu | 5 receptů
Domácí dipy ke grilovanému masu | recepty. Teplé počasí svádí nejen k posezení venku, ale i k oblíbené společenské a kulinářské kratochvíli – grilování. Zkuste svým hostům tentokrát nenabídnout k masu obvyklý a nudný kečup a hořčici a překvapte je variací doma vyrobených dipů. Jejich příprava vám zabere jen pár minut a hosté příjemnou změnu jistě ocení. Samotný pojem „dip“ se u nás zahnízdil teprve nedávno a mohli bychom ho nahradit pojmem „studená omáčka“, která se obvykle servíruje v malých miskách a namáčí se do ní maso, zelenina, pečivo, hranolky a podobně. Jejím základem většinou bývá zakysaná smetana, bílý jogurt, tvaroh nebo majonéza. Jiné dipy se připravují přímo ze zeleniny či ovoce. Pojďme si některé z nich vyzkoušet.
Krok 1
Česnekový dip – pro naše zdraví
- 500 g bílého jogurtu
- 5 stroužků česneku
- 50 g Eidamu
- šťáva z citronu
- sůl, pepř
Eidam najemno nastrouháme, česnek prolisujeme, promícháme s jogurtem a dle chuti osolíme, opepříme a dochutíme šťávou z citronu.
Krok 2
Rajčatový dip – je libo Mexiko?
- 5 rajčat
- 1 malá cibule
- 1 chilli paprička
- 3 stroužky česneku
- jablečný ocet
- třtinový cukr, sůl, pepř
Všechnu zeleninu nadrobno nakrájíme a asi 15 minut povaříme. Poté směr rozmixujeme a dochutíme zbylými surovinami.
Krok 3
Tzatziki – tradiční řecká pochoutka
- 1 tvaroh
- 1 zakysaná smetana
- 1 salátová okurka
- kopr
- česnek
- sůl a pepř
Z nastrouhané okurky slijeme vodu, přidáme najemno nasekaný kopr, prolisovaný česnek a dle chuti osolíme a opepříme. Následně okurku smícháme s tvarohem a zakysanou smetanou. Někdo dává místo tvarohu bílý jogurt. Je možné také koupit směs koření, která je určena přímo pro tzatziki.
Krok 4
Švestkový dip – s vůní skořice
- 500 g omytých a vypeckovaných švestek
- 2 stroužky česneku
- třtinový cukr
- 1 dl červeného vína
- špetka skořice
- špetka nadrceného hřebíčku
- sůl
- dle chuti mletý zázvor
Pokrájené švestky podlijeme vínem, trochou vody a asi 15 minut dusíme společně s česnekem, skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Nakonec směs rozmixujeme, dosladíme a dosolíme.
Krok 5
Kari – s chutí Orientu
- 1 bílý jogurt
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžičky kari koření
- 3 jarní cibulky
- špetka soli, pepře a cukru
Cibulku nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní suroviny a pečlivě promícháme, aby se chutě spojily.