Jak připravit zelník na plech | recept
Jak připravit zelník na plech | recept. Pokud Vám chutnají zelné placky, ale nechce se Vám trávit příliš času u plotny, máme pro Vás dobrou zprávu. V troubě se dá velmi snadno a rychle připravit zelník pečený na plechu či v pekáči. Postup, jak připravit zelník na plech, naleznete v následujícím článku.
Co je potřeba
- 500 g kysaného zelí
- 250 g hladké špaldové nebo bezlepkové mouky
- 200 ml acidofilního mléka
- 80 g sádla (případně rostlinného oleje)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- sůl, pepř, drcený či mletý kmín, sušená nebo čerstvá majoránka
Kysané zelí (mléčně kvašené) je skvělým zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B a dalších vitamínů, z minerálů pak zejména draslíku, vápníku a hořčíku. Kysané zelí podporuje tvorbu krve, zvyšuje imunitu, pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu, napomáhá trávení, odvodňuje a detoxikuje organismus, bojuje proti špatné náladě a má skvělý vliv na plodnost.
A jaký je postup?
Okapané a mírně překrájené kysané zelí smícháme v míse se špaldovou moukou a práškem do pečiva, přidáme sůl, koření a bylinky. Nakonec přilijeme acidofilní mléko a rozpuštěné sádlo nebo rostlinný olej. Kdyby bylo těsto příliš řídké, přidáme více mouky, naopak pokud bude příliš husté, dořeďte jej trochou acidofilního mléka.
Tipy
- Do těsta na zelník lze přidat krájenou slaninu nebo šunku.
- Pokud přidáte do těsta více mouky, můžete zelnou placku vyválet válečkem a přenést ji na plech vyložený pečicím papírem.
Diskuze k článku