Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit řecké plněné brambory | recept

Jak připravit řecké plněné brambory | recept

Jak připravit řecké plněné brambory | recept. Brambory se dají plnit nejrůznějšími ingrediencemi. V následujícím článku naleznete postup, jak je připravit v řeckém stylu s mletým masem a rajčaty, zapečené se sýrem feta. Náplň ochutíme čerstvými středomořskými bylinkami a lze ji doplnit také černými olivami.

Co je potřeba

  • asi 8 větších brambor
  • olivový olej
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého masa
  • 100 g sýru feta
  • 200 g rajčatového pyré (nebo na malé kousky pokrájená rajčata)
  • sůl, pepř
  • bílý jogurt, zakysaná smetana či tzatziki k dozdobení
  • čerstvé bylinky (do řeckých pokrmů se hodí oregano, kopr, tymián, bazalka, petrželka či rozmarýn)
  • alobal na výrobu mističek
1

Brambory důkladně omyjeme i se slupkou a podélně je překrojíme. Z alobalu si vyrobíme mističky, které vymažeme olivovým olejem a do každé vložíme jednu půlku brambory. I povrch brambor zlehka potřeme olivovým olejem a vše dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 20 až 30 minut. Závisí na velikosti brambor, ale před dlabáním by měly být dostatečně měkké.

Jak připravit řecké plněné brambory | recept
2

Mezitím na pánvi rozpálíme asi 3 lžíce olivového oleje a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a posléze i na kousky pokrájený či prolisovaný česnek. Přidáme mleté maso a orestujeme jej ze všech stran.

Jak připravit řecké plněné brambory | recept
3

Do masové směsi vmícháme rajčatové pyré, ochutíme ji solí a pepřem a maso podusíme doměkka. Nakonec přisypeme nasekané bylinky. Směsí plníme brambory, ze kterých jsme vydlabali část vnitřku.

Jak připravit řecké plněné brambory | recept
4

Naplněné brambory poklademe kousky fety a dáme je zapéct do trouby na dalších 10 minut.

Jak připravit řecké plněné brambory | recept
5

Řecké plněné brambory podáváme (nejlépe ihned) dozdobené tzatziki či zakysanou smetanou s čerstvými bylinkami.

Jak připravit řecké plněné brambory | recept

Tipy

  • Pokud neseženete fetu, můžete ji nahradit balkánským nebo jiným výraznějším druhem sýra.
  • Vydlabaný vnitřek brambor lze dále využít pro přípravu rozličných pokrmů (např. k zahuštění zeleninové polévky, do bramborových placek apod.).
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit řeckou musaku | recept
Jak připravit řeckou musaku | recept
Řecká musaka | recept. Musaka je pokrm z mletého masa a lilku, typický pro Řecko a Bulharsko. V každé zemi se připravuje jinak a má i mnoho regionální…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.