Jak připravit řecké plněné brambory | recept
Jak připravit řecké plněné brambory | recept. Brambory se dají plnit nejrůznějšími ingrediencemi. V následujícím článku naleznete postup, jak je připravit v řeckém stylu s mletým masem a rajčaty, zapečené se sýrem feta. Náplň ochutíme čerstvými středomořskými bylinkami a lze ji doplnit také černými olivami.
Co je potřeba
- asi 8 větších brambor
- olivový olej
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g mletého masa
- 100 g sýru feta
- 200 g rajčatového pyré (nebo na malé kousky pokrájená rajčata)
- sůl, pepř
- bílý jogurt, zakysaná smetana či tzatziki k dozdobení
- čerstvé bylinky (do řeckých pokrmů se hodí oregano, kopr, tymián, bazalka, petrželka či rozmarýn)
- alobal na výrobu mističek
Krok 1
Brambory důkladně omyjeme i se slupkou a podélně je překrojíme. Z alobalu si vyrobíme mističky, které vymažeme olivovým olejem a do každé vložíme jednu půlku brambory. I povrch brambor zlehka potřeme olivovým olejem a vše dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 20 až 30 minut. Závisí na velikosti brambor, ale před dlabáním by měly být dostatečně měkké.
Krok 2
Mezitím na pánvi rozpálíme asi 3 lžíce olivového oleje a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a posléze i na kousky pokrájený či prolisovaný česnek. Přidáme mleté maso a orestujeme jej ze všech stran.
Krok 3
Do masové směsi vmícháme rajčatové pyré, ochutíme ji solí a pepřem a maso podusíme doměkka. Nakonec přisypeme nasekané bylinky. Směsí plníme brambory, ze kterých jsme vydlabali část vnitřku.
Krok 4
Naplněné brambory poklademe kousky fety a dáme je zapéct do trouby na dalších 10 minut.
Krok 5
Řecké plněné brambory podáváme (nejlépe ihned) dozdobené tzatziki či zakysanou smetanou s čerstvými bylinkami.
- Pokud neseženete fetu, můžete ji nahradit balkánským nebo jiným výraznějším druhem sýra.
- Vydlabaný vnitřek brambor lze dále využít pro přípravu rozličných pokrmů (např. k zahuštění zeleninové polévky, do bramborových placek apod.).