Jak připravit pečené kaštany | recept
Jak připravit pečené kaštany | recept. Vůně pečených kaštanů k období adventu a Vánoc neodmyslitelně patří. Jedlé kaštany prospívají našemu organismu a jejich příprava není vůbec složitá. Pečené kaštany můžete jíst jen tak nebo je přidat do dalších pokrmů.
Co je potřeba
jedlé kaštany
Jedlé kaštany obsahují mnoho cenných látek. Pomáhají detoxikovat játra a bojují proti průjmům a rozkolísanému zažívání. Jedlých kaštanů se proto nevzdávejte ani v povánočním čase.
Ještě než začnete jedlé kaštany péct, musíte je koupit. Nejméně vhodné jsou k tomuto účelu supermarkety. Vlivem dlouhé dopravy tu kaštany dlouho leží a vysychají, což jim vůbec neprospívá. Tvrdnou nebo jsou napadány plísněmi. Pokud je to tedy možné, nakupuje jedlé kaštany u domácích prodejců a nechte si ještě před nákupem jeden nebo dva kaštany rozkrojit. Zdravé kaštany jsou uvnitř žluté nebo světle hnědé, napadené kaštany rychle černají.
Jedlé kaštany lze upravovat mnoha způsoby, nejchutnější jsou ale ty pečené. Plody je nutné před pečením omýt a osušit. Pak všechny kaštany nakrojte na špičce do kříže a vyrovnejte v jedné vrstvě na plech křížem nahoru. Prosté propíchnutí špendlíkem, které bývá někdy pro usnadnění práce doporučováno, určitě nepoužívejte. Takto propíchnutý kaštan se v troubě někdy změní v plynovou bombu.
Kaštany pečeme při 200°C asi 15-20 minut. Přesný čas nelze určit, ale kaštany jsou hotové, jakmile kuchyň zaplaví typická nasládlá vůně. Upečené kaštany je nutné co nejrychleji oloupat a to včetně spodní vláknité slupky, která má nahořklou chuť. Vychladlé kaštany ztvrdnou a oloupat se nedají, takže nezbývá, než je znovu strčit na pár minut do rozpálené trouby.
Pečené kaštany můžete konzumovat hned, nejlépe se smetanou. Můžete je také nastrouhat nebo rozmixovat a dochutit jimi zákusky nebo krémové polévky. Dobrou chuť!
Tipy
Kaštany, které nespotřebujete, do 24 hodin zamrazte, jinak ztvrdnou. Až je budete znovu potřebovat, pomalu je rozmrazte při pokojové teplotě. Chuť kaštanů tím nijak neutrpí.
Diskuze k článku