Jak připravit osvěžující míchané nápoje fizzy | recepty
Jak připravit osvěžující míchané nápoje fizzy | recepty. Fizzy patří mezi nejznámější míchané nápoje z kategorie „dlouhé drinky“. Jsou oblíbené pro osvěžující účinky a chuť. Fizzy jsou doporučovány po obědě, večer a při společenských zábavách. V našich krajích je zřejmě nejznámější gin fizz. Fizzy ale můžeme připravit i za použití jiného destilátu. Nabízíme základní recepturu a osm dalších předpisů, podle nichž si i doma můžeme namíchat lahodné a chuťově vyvážené míchané nápoje – fizzy.
Co je potřeba
- Šejkr
- Led
- Sklenice na fizz
- Suroviny podle receptur
Fizzy (Fizzes) jsou míchané nápoje. Jejich vždy zdůrazňovaný osvěžující účinek je způsoben použitím nakyslé složky (limeta, citron) a šumivé složky (sodovka, minerálka, šumivé víno). Fizzy se připravují v šejkru a nalévají se do pohárů bez nožky (tumbler) či s krátkou stopkou. Když receptura uvádí použití bílku nebo dolití nápoje šumivým vínem, mohou se fizzy nalévat i do pohárů na sekt. Na jednu dávku se počítá dvě až 2,5 deci fizzu.
Fizzy: základní receptura: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobným ledem, přilijeme odměřenou lihovinu (gin, vodku, whisky, rum, brandy a podobně), citronovou šťávu. Přidáme cukr nebo cukrový sirup a důkladně protřepeme – tak dlouho, dokud se šejkr neorosí. Potom fizz přes sítko nalijeme do vhodného poháru, dolijeme šumivou tekutinou podle receptury. Hotový fizz zdobíme kolečkem citronu nebo koktejlovou třešní.
Gin fiz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobně sekaným ledem. Přidáme 50 ml (0,5 dcl) ginu, 40 ml citronové šťávy, 20 g moučkového cukru a nejméně dvě minuty dobře protřepáváme. Skrz sítko přelijeme do poháru na fizz, dolijeme půl deci sodovky. Podáváme s brčkem. Jiná varianta: Když místo sodovkou zalijeme nápoj sektem, dostaneme tak zvaný Diamond fizz. Ten ovšem podáváme v poháru na sekt.
Golden fizz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobně sekaným ledem. Přidáme 50 ml ginu, 50 ml pomerančového džusu, 20 ml citronové šťávy, jednu lžičku cukru a jeden syrový žloutek. Nejméně dvě minuty dobře protřepáváme. Nápoj přecedíme do poháru bez nožky a dolijeme do něj asi půl deci sodovky nebo minerálky.
Slivovice fizz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobným ledem. Přidáme 50 ml slivovice, 40 ml citronové šťávy, 20 ml malinového sirupu, 50 ml smetany na šlehání a důkladně protřepeme. Nápoj nalijeme přes sítko do nižšího poháru. Doplníme sodovkou, a nebo tento nápoj nedoléváme a podáváme přímo.
Brandy fizz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobným ledem. Přidáme 50 ml brandy, šťávu z poloviny citronu, dvě lžičky cukru. Šejkrem třepeme tak dlouho, až se na jeho povrchu tvoří tenká „námraza“ (asi dvě minuty). Nápoj přecedíme do fizzových pohárů (tumblérů), dolijeme sodovkou a podáváme s brčkem.
Apricot black fizz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobným ledem, přidáme jeden syrový vaječný bílek, 30 ml citronové šťávy, 50 ml rybízového džusu (nebo rybízového moštu), 50 ml meruňkové pálenky (meruňkovice). Důkladně protřepeme, až šejkr začne studit ruku, nalijeme přes sítko do fizzové sklenice. Můžeme dolít sodovkou nebo podáváme přímo.
Hungaria fizz: Do šejkru dáme led, syrový bílek z jednoho vejce, lžičku cukru a přilijeme šťávu z jednoho citronu, 50 ml meruňkové pálenky a 50 ml smetany ke šlehání (30procentní). Dokonale protřepeme, přecedíme do tumbléru. Nápoj doplníme sodovkou, ale můžeme ho podávat i samotný bez dolití.
Mendosino fizz: Šejkr do třetiny naplníme drobným ledem, přilijeme 50 ml brandy a 50 ml pomerančového džusu. Třepeme alespoň dvě minuty – dokud se na povrchu šejkru nevytvoří slabá vrstvička ledu. Nápoj nelijeme do fizzové sklenice bez stopky a dolijeme vychlazenou sodovkou nebo minerálkou „s bublinkami“.
Tipy
Fizz Košická turňa: Do míchacího poháru dáme tři lžičky práškového cukru, přidáme 45 ml jemné vodky, 50 ml Spišské borovičky a šťávu z celého citronu. Dobře rozmícháme. Přes sítko nalijeme do poháru. Můžeme přidat i kousek ledu. U této receptury se šumivé dolití neuvádí. Za pozornost stojí objem použitého alkoholu. Laický „nebarmanský" návrh – promíchat (netřepat), rozdělit do dvou „dvojek“, dolít až povrch sodovkou – a i tak to bude notný „lomcovák“.
Varování
Fizzy nesmějí být podávány lidem mladším 18 let.
Diskuze k článku