Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kuřecí frikasé | recept

Jak připravit kuřecí frikasé | recept

Kuřecí Frikasé | recept. Frikasé je vlastně jiný výraz pro zadělávanou slepici nebo kuře. Jde o starý kuchařský postup, který se od svého vzniku výrazně nezměnil. Základní recept lze snadno vylepšit přidáním nejrůznějších surovin.

Co je potřeba

  • 400 g kuřecího masa
  • 1 žloutek
  • 1 cibule
  • 1/2 citronu
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 bobkový list
  • podle chuti mletý pepř
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 špetka tymiánu
  • sůl
1

Kuře omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla a maso na něj vložíme. Rychle opečeme z obou stran, osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka. Zhruba v polovině dušení přidáme šťávu vymačkanou z poloviny citronu.

Jak připravit kuřecí frikasé | recept
2

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou, dobře promícháme a vmícháme k dušenému kuřeti. Přidáme koření, pokrájené bylinky a cibuli nasekanou nadrobno. Necháme ještě 6 minut dusit.

Jak připravit kuřecí frikasé | recept
3

Na závěr omáčku vypneme. Přidáme zbylé máslo a necháme ho rozpustit. Vlijeme žloutek rozmíchaný ve dvou lžících vody, zamícháme, ale už nevaříme. Vyjmeme bobkový list servírujeme. Jako příloha se skvěle hodí opečené toasty nebo těstoviny.

Jak připravit kuřecí frikasé | recept

Tipy

Místo vody můžete maso podlévat bílým vínem a ke konci dušení přidat sterilovaný hrášek nebo žampiony.

Varování

V některých slovnících označuje pojem frikasé narychlo připravené maso v nakyslé omáčce, typické především pro italskou a řeckou kuchyni.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat kuře à la bažant | recept
Jak udělat kuře à la bažant | recept
Kuře à la bažant, recept. Kuře připravené na způsob bažanta – kuře à la bažant – je tradiční recept. Proč se stále drží na špici kuřecích předpisů? Pr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.