Jak připravit krémové rizoto z dýně, pečeného česneku a ricotty
Jak připravit krémové rizoto z dýně, pečeného česneku a ricotty | vynikající recept z dýně. Dokonalá krémovost dýňové varianty italského rizota Vás až nečekaně mile překvapí. Ona jakákoliv variance italského rizota je odlišná od našeho „českého“ sypkého rizota, právě svou krémovostí. Zde je ovšem umocněna přidáním ricotty, která zjemní výrazný parmazán a vytvoří neuvěřitelnou sametovou chuť. Celá dobrota je navíc podpořena netradičně pečeným česnekem, dýní, no a víno také udělá své.
Co je potřeba
- ½ ks (cca 400 g) dýně Hokkaido
- 3 ks (250 g) mrkve
- 8 stroužků (5 na pečení, 3 na vaření) česneku
- 4 lžíce (2 lžíce na pečení, 2 lžíce na vaření) olivového oleje
- 2 lžičky tymiánu
- 2 lžičky rozmarýnu
- sůl, pepř – dle chuti
- 2 ks cibule
- 300 g rýže Arborio
- 300 ml suchého bílého vína
- 1–1,5 litru zeleninového vývaru
- 250 g ricotty
- 150 m mléka
- 100 g parmazánu
- špetka muškátového oříšku
Nejprve si připravte zeleninou na pečení. Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka, 5 stroužků česneku zbavte slupky, stroužky nechejte v celku.
Vše dejte do zapékací mísy vyložené pečící papírem, přidejte tymián, rozmarýn, sůl, pepř a 2 lžíce olivového oleje, vše promíchejte a dejte do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Pečte 20–30 minut.
V hrnci rozehřejte zbylé 2 lžíce olivového oleje. Cibuli nakrájenou najemno spolu s nasekanými 3 stroužky česneku orestujte dozlatova.
Ztlumte plamen na střední a přilijte vývar. Pouze ale tolik, aby byla rýže ponořená a vždy jakmile se odpaří, přilijte další vývar. Za občasného promíchání takto pokračujte do chvíle, než rýže nabobtná a je na skus.
Tipy
Kdyby Vám rizoto zůstalo do druhého dne a ztuhlo jako mně, stačí při ohřívání přidat trochu mléka na zředění.
Diskuze k článku