Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní

28. Červenec 2024
Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní

Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní z dýně hokkaido. Dýňová specialitka, kterou snadno připravíte, má nejrůznější využití a navíc se dá uskladnit. Takže po pár týdnech jako když ji najdete. Toť čatní z dýně Hokkaido, doplněné zajímavými surovinami, které dohromady zajistí dokonalý chuťový zážitek. Zpočátku sladká chuť je v závěru vystřídána řízností a pikantností. Jeho přidáním tak i z méně výrazného jídla vytvoříte hotovou lahůdku.

Co je potřeba

  • 1 větší dýně Hokkaido (cca 1 a ¼ kg)
  • 2 větší cibule
  • 60 g čerstvého zázvoru
  • 1 citron
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky hořčičného semínka (Bílá hořčice)
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl, pepř – dle chuti
  • 2 celé skořice
  • 250 ml jablečného octa
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • voda na podlévání – dle potřeby
1

Nejprve si připravte zeleninu. Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na menší kostky. Zázvor oloupejte a nasekejte na drobné kousky. Celý citron nakrájejte i s kůrou nadrobno.

Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní
2

Ve větším hrnci orestujte na oleji nasekanou cibuli.

Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní
3

Následně přidejte zbylé suroviny, kromě cukru a skořice. Tedy dýni, zázvor, citron, hořčičné semínko, kurkumu, muškátový oříšek, sůl, pepř, celou skořici a ocet.

Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní
4

Takto za občasného míchání duste 30 minut. Pokud se Vám směs v průběhu dušení začne připalovat či vysušovat, podlijte ji přiměřeným množstvím vody. Následně přidejte cukr spolu s mletou skořicí a pozvolna duste dalších přibližně 30 minut do mírného zhoustnutí. Opět dle potřeby podlévejte.

Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní
5

Pokud jste udělali kostky dýně větší, jako já, v závěrečné fázi dušení si pomožte šťouchadlem na brambory a kousky jemně rozmačkejte.

V chutney jsou kousky nutné, ale měly by být spíše menší. Pokud by Vám chutney případným šťoucháním zhoustlo, podlijte ho trochou vody, aby výsledná konzistence nebyla lepivá, ale podobná marmeládě.

Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní
6

Hotové chutney plňte do horkých sklenic a zavíčkujte. Po náležitém uležení (nejlépe 14 dnů a více) podávejte doslova, s čím Vás napadne. Chutney je výborné k masu, sýrům, lze ho podávat samostatně jako pomazánku nebo promíchat s těstovinami, rýží. Fantazii se meze nekladou.

Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní

Tipy

Pokud máte rádi opravdu pikantní záležitosti, směle do chutney přidejte na jemno nakrájené čili nebo místo obyčejného pepře zvolte kajenský.  

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové chilli | recept
Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporuč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.