Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní
Jak udělat dýňové chutney | recept na dýňové čatní z dýně hokkaido. Dýňová specialitka, kterou snadno připravíte, má nejrůznější využití a navíc se dá uskladnit. Takže po pár týdnech jako když ji najdete. Toť čatní z dýně Hokkaido, doplněné zajímavými surovinami, které dohromady zajistí dokonalý chuťový zážitek. Zpočátku sladká chuť je v závěru vystřídána řízností a pikantností. Jeho přidáním tak i z méně výrazného jídla vytvoříte hotovou lahůdku.
Co je potřeba
- 1 větší dýně Hokkaido (cca 1 a ¼ kg)
- 2 větší cibule
- 60 g čerstvého zázvoru
- 1 citron
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky hořčičného semínka (Bílá hořčice)
- 1 lžička kurkumy
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- sůl, pepř – dle chuti
- 2 celé skořice
- 250 ml jablečného octa
- 250 g třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- voda na podlévání – dle potřeby
Pokud jste udělali kostky dýně větší, jako já, v závěrečné fázi dušení si pomožte šťouchadlem na brambory a kousky jemně rozmačkejte.
V chutney jsou kousky nutné, ale měly by být spíše menší. Pokud by Vám chutney případným šťoucháním zhoustlo, podlijte ho trochou vody, aby výsledná konzistence nebyla lepivá, ale podobná marmeládě.
Tipy
Pokud máte rádi opravdu pikantní záležitosti, směle do chutney přidejte na jemno nakrájené čili nebo místo obyčejného pepře zvolte kajenský.
Diskuze k článku